Uutiset

Violetta Kellerille Outi ja Jan Vapaavuoren säätiön tanssipalkinto

Violetta Kellerille Outi ja Jan Vapaavuoren säätiön tanssipalkinto

Violetta Kellerille Outi ja Jan Vapaavuoren säätiön tanssipalkinto

Joka toinen vuosi jaettava palkinto myönnetään Kansallisbaletin nuorelle tanssijalle.

Suomen kansallisbaletin 1. solistitanssija Violetta Keller on saanut Outi ja Jan Vapaavuoren säätiön tanssipalkinnon. Keller vastaanotti 5 000 euron suuruisen palkinnon Kansallisoopperan ja -baletin näyttämöllä Pähkinänsärkijän ja Hiirikuninkaan esityksen yhteydessä lauantaina 27. marraskuuta.

Palkinnon luovuttivat palkintolautakunnan puheenjohtaja Outi Vapaavuori sekä Kansallisbaletin taiteellinen johtaja Madeleine Onne. Palkintolautakuntaan kuuluivat Vapaavuoren ja Onnen lisäksi tähtitanssija Eun-Ji Ha sekä vastaava balettimestari Ingrid Němečková.

Palkintolautakunnan perustelujen mukaan 21-vuotias Violetta Keller kiinnitti huomion jo ensimmäisenä työvuotenaan Kansallisbaletin nuorisoryhmässä. Nuoresta iästään huolimatta hän on osoittanut kypsyyttä tanssijana niin klassisen baletin kuin nykytanssinkin rooleissa ja suorastaan hypnotisoi katsojan tanssiessaan sekä abstrakteissa että tarinallisissa baleteissa. Keller on niin työssään kuin persoonanakin vilpitön ja rehellinen, ja palkintolautakunnan mukaan Kansallisbaletti voi olla ylpeä hänestä tanssijakuntansa jäsenenä.

Violetta Keller aloitti vuonna 2018 Kansallisbaletin nuorisoryhmässä, josta hän siirtyi pääryhmään 2019. Keller nimitettiin ensimmäiseksi solistitanssijaksi hänen debytoidessaan Auroran roolissa baletissa Prinsessa Ruusunen vuonna 2021. Hän on suorittanut balettiopintonsa Münchenin musiikki- ja näyttämötaiteen yliopistossa 2013–2018 ja Ballett-Meister-Schulessa Saksan Siegenissä 2004–2013. Keller on tanssinut Pähkinänsärkijän ja Hiirikuninkaan sekä Prinsessa Ruususen pääroolien lisäksi mm. Rowenan roolissa Val Caniparolin baletissa Jekyll & Hyde ja keskeisessä duossa Alexander Ekmanin COW:ssa.

Joka toinen vuosi jaettavan Outi ja Jan Vapaavuoren säätiön palkinto myönnettiin nyt toista kertaa. Palkinto voidaan myöntää alle 25-vuotiaalle Kansallisbaletin tanssijalle, joka on osoittanut ainutlaatuista kyvykkyyttä sekä klassisen baletin että nykytanssin saralla. Saajan tulee olla arvostettu työntekijä omassa työyhteisössään ja hyvä edustaja Suomen kansallisbaletille niin Suomessa kuin ulkomailla kansallisuudestaan riippumatta. Palkinnon on saanut vuonna 2019 Atte Kilpinen.

”Tanssitaide on kulttuurimuoto, jossa itsensä ilmaisu, esteettisyys ja urheilullisuus yhdistyvät poikkeuksellisen hienosti. Lisäksi baletti on ollut aikanaan merkittävä harrastus itselleni. Toivomme, että voimme tämän palkinnon avulla osaltamme innostaa ja kannustaa nuoria tanssijoita etenemään urallaan”, Outi Vapaavuori toteaa.

Tutustu myös:

Violetta Keller (biografia)

Violetta Keller (esityshistoria Kansallisbaletissa)

Kuvia julkaisukäyttöön:

Violetta Keller, kasvokuva (kuvaaja Roosa Oksaharju)

Violetta Keller Pähkinänsärkijässä ja Hiirikuninkaassa yhdessä Sergei Popovin kanssa (kuvaaja Roosa Oksaharju)

Violetta Keller Prinsessa Ruususessa yhdessä Michal Krčmářin kanssa (kuvaaja Roosa Oksaharju)

Kuviin on vapaa käyttöoikeus Violetta Kelleriä Suomen kansallisbaletin tanssijana esittelevän artikkelin tai verkkojulkaisun yhteydessä. Muusta käytöstä on sovittava erikseen Kansallisoopperan ja -baletin viestinnän kanssa, press@opera.fi. Käyttö tai siirto kaupallisiin tarkoituksiin tai kolmannelle osapuolelle on kielletty ilman sopimusta kuvaajan kanssa. Suomen kansallisbaletin sekä kuvaajan nimi on aina mainittava kuvia julkaistaessa.

Lisätietoja: Palkintolautakunnan pj. Outi Vapaavuori, puh. 040 776 7697

Haastattelupyynnöt palkinnonsaajalle: 29.11. alkaen: viestintäsuunnittelija Jussi Iltanen jussi.iltanen@opera.fi 09 4030 2223 (baletit, balettioppilaitos)