Uutiset

Clark Eselgrothille Outi ja Jan Vapaavuoren säätiön tanssipalkinto

Clark Eselgrothille Outi ja Jan Vapaavuoren säätiön tanssipalkinto

Clark Eselgrothille Outi ja Jan Vapaavuoren säätiön tanssipalkinto

Joka toinen vuosi jaettava palkinto myönnetään Kansallisbaletin nuorelle tanssijalle.

 

Suomen kansallisbaletin tanssija Clark Eselgroth on saanut Outi ja Jan Vapaavuoren säätiön tanssipalkinnon. Eselgroth vastaanotti 5 000 euron suuruisen palkinnon Kansallisoopperan ja -baletin näyttämöllä Saiturin joulun esityksen yhteydessä lauantaina 16. joulukuuta.

 

Palkinnon luovuttivat palkintolautakunnan puheenjohtaja Outi Vapaavuori sekä Kansallisbaletin taiteellinen johtaja Javier Torres. Palkintolautakuntaan kuuluivat Vapaavuoren ja Torresin lisäksi tähtitanssija Tiina Myllymäki sekä vastaava balettimestari Ingrid Němečková.

 

Palkintolautakunnan perustelujen mukaan 21-vuotias Clark Eselgroth on ikäisekseen hyvin kypsä tanssija, joka on kehittynyt urallaan nopeasti ja osoittanut kykynsä ottaa haltuun haastavia rooleja. Eselgroth suhtautuu tanssijan työhönsä nöyrästi ja intohimoisesti, omistautuen uralleen. Hän on osoittanut taitonsa myös nykytanssiteoksissa klassisen baletin hallinnan rinnalla. Eselgroth on esimerkillinen työyhteisön jäsen niin balettitunneilla kuin teosten harjoituksissakin.

 

Clark Eselgroth aloitti vuonna 2021 Kansallisbaletin nuorisoryhmässä, josta hän siirtyi pääryhmään tänä vuonna. Hän on suorittanut balettiopintonsa Royal Ballet’n balettikoulussa Lontoossa 2018–2021 sekä Yhdysvaltojen Pohjois-Carolinessa International Ballet Academyssa 2014–2018 ja Ashevillen balettikonservatoriossa 2010–2014. Suomen kansallisbaletissa Eselgroth on tanssinut pääroolissa nuorena Scroogena Saiturin joulussa ja John de Bryanina baletissa Raymonda sekä solistirooleissa mm. nykytanssiteoksissa Messa da Requiem (koreografi Christian Spuck), Clique (Reija Wäre), Over Glow (Jorma Elo) ja A Collection of Connections (Kristian Lever). Seuraavaksi Eselgroth nähdään Romeon roolissa baletissa Romeo ja Julia.

 

Joka toinen vuosi jaettavan Outi ja Jan Vapaavuoren säätiön palkinto myönnettiin nyt kolmatta kertaa. Palkinto voidaan myöntää alle 25-vuotiaalle Kansallisbaletin tanssijalle, joka on osoittanut ainutlaatuista kyvykkyyttä sekä klassisen baletin että nykytanssin saralla. Saajan tulee olla arvostettu työntekijä omassa työyhteisössään ja hyvä edustaja Suomen kansallisbaletille niin Suomessa kuin ulkomailla kansallisuudestaan riippumatta. Palkinnon on saanut vuonna 2019 Atte Kilpinen ja vuonna 2021 Violetta Keller.

 

”Baletti on taiteen muoto, jossa yhdistyvät tekninen osaaminen ja taiteellinen ilmaisu ainutlaatuisella tavalla. Balettiesityksessä liike ja musiikki löytävät toisensa tavalla, joka on aina ollut minulle suuri ilon ja innoituksen lähde. Olemme iloisia siitä, että voimme yhdessä Kansallisoopperan ja -baletin kanssa osaltamme kannustaa ja tukea lahjakkaita nuoria tanssijoita”, Outi Vapaavuori toteaa.