Blogi

Kiitos kuluneesta vuodesta – pysytään liikkeessä!

Kiitos kuluneesta vuodesta – pysytään liikkeessä!

Kaikki alkaa liikkeestä. Pienestä kipinästä, joka kannustaa ottamaan askeleen. Otettu askel kertoo, minne varpaat kannattaa seuraavaksi laittaa. Syntyy kipinä ottaa myös seuraava askel. Jokainen askel vie lähemmäksi hyvää oloa, onnistumista, tavoitetta, unelmiakin. Liikkeessä ihminen etenee, vaikka maailma tuntuisikin pysähtyvän. Elämäkin alkaa liikkeestä – ja se päättyy, kun liike loppuu.

Liike on ajattelua – ja aistimista ilman ajattelua. Se kehittyy toistojen, venymisten, oppimisen ja epäonnistumisen kautta. Liike yhdistää arkiliikkujan, kuntoilijan, kilpailijan ja huippu-urheilijan; lapsen, nuoren, aikuisen ja ikäihmisen. Joskus liike kasvaa elämäntavaksi, intohimoksi, jopa ammatiksi. Liike luo hyvinvointia, ystävyyksiä, rakkauttakin. Ennen kaikkea: liike tekee hyvää. Liike pidentää ikää. Liike luo parempaa elämää.

Haastavan koronavuoden keskellä suomalainen liikunta- ja urheiluyhteisö on pysynyt liikkeessä – ja pitänyt Suomea liikkeessä. Takanamme on hieno olympiavuosi, hieno urheiluvuosi ja hieno liikuntavuosi. Tokion kesäolympialaisissa Suomen joukkue näytti, mitä on positiivinen taisteluilme ja moderni, 2020-luvun huippu-urheiluasenne. Ei ole yllätys, että tutkitusti yli 70% suomalaisista kokee, että huippu-urheilijat tarjoavat meille kaikille ilonhetkiä ja myönteisiä esimerkkejä, joita muiden on hyvä seurata. Samaan aikaan koronapandemia on osoittanut meille kaikille, mikä merkitys liikkeellä ja liikunnan harrastamisella on Suomelle ja suomalaisille. Se lisää jaksamista, fyysistä ja henkistä hyvinvointia ja itseluottamusta. Liike luo mielenrauhaa ja yhteishenkeä. On olennaista, että jokainen voi liikkua tavallaan, kunhan liikkuu. Jokainen voi olla oman liikkumisensa tähti ja kokea samoja tunteita suorituksen tasosta tai intensiteetistä riippumatta.

Kotitaloudet ja kunnat ovat edelleen liikunnan ja urheilun suurimpia rahoittajia. On pitkälti niistä kiinni, liikkuvatko suomalaiset ja miten meillä ylipäänsä on mahdollisuus liikkua. Samaan aikaan urheiluseurat liikuttavat yli miljoonaa suomalaista, ja tarjoavat monipuolisia väyliä liikkujan ja urheilijan poluilla. Seurat ovat Suomen suurimman kansanliikkeen kivijalka, ja samalla myös merkittävä työllistäjä ja hyvinvoinnin tuottaja joka puolella Suomea. Koko tämän valtavan verkoston tukena ovat lopulta urheilujärjestöt, lajiliitot ja viime kädessä Suomen Olympiakomitea liikunnan ja urheilun valtakunnallisena kattojärjestönä.

Me urheilujärjestöissä olemme liikkeen soihdunkantajia, aktivistejakin. Tehtävänämme on edistää suomalaisten liikettä ja liikunnallista elämäntapaa, rakentaa edellytyksiä laadukkaalle ja uudistuvalle seura-ja järjestötoiminnalle ja tuottaa menestystä huippu-urheilussa. Meillä on ainutlaatuinen asema. Kukaan muu ei tätä roolia voi ottaa. Onnistuaksemme tässä tehtävässä koko ajan muuttuvassa ja yhä vaikeammaksi muuttuvassa maailmassa, olemme päivittäneet strategiaamme. Starttaamme nyt uuteen vuoteen 2022 uudella ajatuksella, jonka ytimessä on liikkeen kiertokulku.

Liikkeen kiertokulun kolme päävalintaa ovat liikkeen ja liikunnallisen elämäntavan edistäminen, elinvoimainen seuratoiminta ja menestyvä huippu-urheilu. Nämä kolme nivoutuvat yhteen kehäksi, joka parhaimmillaan voi olla koko yhteiskuntaamme kannatteleva voimavara. Liikkeen kiertokulun positiiviset vaikutukset ovat tutkitusti kiistattomia. Sen merkitys ihmisten terveydelle, mielenterveydelle, yhteisöllisyydelle sekä lasten ja nuorten kasvulle ja kehitykselle on aivan keskeinen. Liikuntaan satsatut resurssit koituvat moninkertaisina hyötyinä koko yhteiskunnalle. Siksi meidän kaikkien yhteinen toive uudelle vuodelle 2022 on helposti määriteltävissä: Satsataan liikkeeseen ja luodaan sitä kautta elinvoimaa koko Suomeen.

Haluan kiittää kaikkia suomalaiseen liikunta- ja urheilutoimintaan osallistuneita henkilöitä jaksamisesta ja yhdessä tekemisestä vuonna 2021. Kiitos jokaiselle urheilukouluohjaajalle, juniorivalmentajalle, huippu-urheilijoiden asiantuntijatiimien jäsenille. Kiitos vanhemmille, seuratoimijoille, liittojen, järjestöjen, urheiluakatemioiden ja valmennuskeskusten työntekijöille, kiitos faneille, valmentajille, managereille – ja ennen kaikkea jokaiselle liikkujalle ja urheilijalle. Kuluneen vuoden vaikeuksien keskelläkin olemme pystyneet ylläpitämään laadukasta toimintaa, jonka kokemuksista vahvistuneena voimme yhdessä kulkea kohti valoisampaa vuotta 2022.

Menestystä uuteen vuoteen – pysytään liikkeessä!

 

Blogi on julkaistu Suomen Olympiakomitean sivuilla 29.12.2021

Kuva: Suomen Olympiakomitea