Puheet

Kyra Kyrklundille Olympiakomitean suuri ansiomerkki, 30.1.2024

Kyra Kyrklundille Olympiakomitean suuri ansiomerkki, 30.1.2024

Kyra Kyrklundille Olympiakomitean suuri ansiomerkki

Helsinki, 30.1.2024

 

Minulla on tänään käsillä yksi kaikkein miellyttävimmistä, arvokkaimmista ja harvinaislaatuisimmista tehtävistä Suomen Olympiakomitean puheenjohtajana; Suomen Olympiakomitean suuren ansiomerkin luovutus.

 

Suomen Olympiakomitean Suuri ansiomerkki voidaan myöntää suomalaiselle elossa olevalle henkilölle seuraavin perustein:

 

  • kolmen tai useamman kultamitalin saavuttaminen olympiakisoissa
  • kahden tai useamman kauden toimiminen Suomen Olympiakomitean puheenjohtajana
  • Kansainvälisen Olympiakomitean jäsenenä toimiminen vähintään kaksi olympiadia
  • muu erityisen merkittävä saavutus, tehtävä tai pitkäaikainen työ olympialiikkeen tai Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun kansalaistoiminnan hyväksi

 

Voi sanoa, että näistä kriteereistä viimeksi mainittu on kaikkein haastavin, sillä se vaatii sitä, että suuri joukko ihmisiä on yhtä mieltä siitä, että ansiomerkin saaja todellakin on merkin arvoinen. Tällä kriteerillä on nyt – ensimmäisen kerran – myönnetty Olympiakomitean suuri ansiomerkki, ja sen on saanut kiistattomilla ansioillaan Suomen menestynein ratsastaja, kouluratsastaja ja apulaisprofessori Kyra Kyrklund.

 

Päätöksen ansiomerkin myöntämisestä teki Suomen Olympiakomitean vuosikokous viime joulukuussa. Ansiomerkin myöntämisen perusteluina esitettiin, että Kyra Kyrklund on yli 50 vuoden ajan edistänyt kouluratsastusta ja sen arvostusta sekä kansallista näkyvyyttä omalla kilpailumenestyksellään, valmentajana ja hevosten kouluttajana sekä luottamushenkilönä.

 

Kyra Kyrklund on osallistunut kymmenen kertaa olympialaisiin ratsastajana ja valmentajana. Hänet on valittu olympialaisiin kahdeksan kertaa ratsastajana, useammin kuin kukaan muu suomalaisurheilija. Osallistumiskertoja oli kuusi. Urheilijana kuusi kertaa olympialaisiin ovat osallistuneet ainoastaan Janne Ahonen (7 kertaa), Raimo Helminen, Harri Kirvesniemi, Marja-Liisa Kirvesniemi, Hannu Manninen ja Juha Hirvi.

 

Kyra on yksi maailman menestyneimpiä kansainvälisiä valmentajia. Kyran valmentama Suomen joukkue, jossa hän myös itse ratsasti, sijoittui Soulin olympialaisissa kuudenneksi. Se on ainoa kerta, kun suomalainen kouluratsastusjoukkue on osallistunut olympialaisiin. Kyran oppilaat ovat menestyneet kansainvälisesti ja jakavat osaamista edelleen omassa valmennustyössään. Lisäksi hän on kouluttanut toistakymmentä hevosta kansainväliselle GP-tasolle.

 

Hän on myös lajinsa merkittävä kansainvälinen vaikuttaja, joka on toiminut mm. kansainvälisen ratsastajainliiton FEI:n kouluratsastuskomiteassa, Eurooppalaisen ratsastajainliiton EEF:n kouluratsastuskomiteassa sekä International Dressage Riders’ Clubin puheenjohtajana.

 

Kyra on suomalaisen urheilun todellinen ikoni ja esikuva. Siitä kertoo myös se, että tammikuussa 2023 Kyrklund valittiin Suomen Urheilun Hall of Fameen, ja joulukuussa 2015 Kyrklundille myönnettiin opetus- ja kulttuuriministeriön Pro Urheilu -tunnustuspalkinto. Kyran ura on upea esimerkki siitä, kuinka omistautuminen, intohimo ja rakkaus omaan lajiin voivat kantaa läpi vuosikymmenten ja mahdollistaa elämänmittaisen uran urheilun parissa.

 

Näillä sanoilla minulla on ilo ja kunnia luovuttaa Suomen Olympiakomitean Suuri ansiomerkki Kyra Kyrklundille.