Puheet

Urhea-kampuksen avajaiset 10.12.2021

Urhea-kampuksen avajaiset 10.12.2021

URHEA – HARVINAISEN ONNISTUNUT PROJEKTI

Liikuntaan ja urheiluun kuuluvat suuret unelmat ja korkeat tavoitteet. Jo tämän takia liikunnan ja urheilunkin maailma on täynnä suunnitelmia yhä huimemmista hankkeista. Monet noista hankkeista eivät toteudu ollenkaan ja nekin, jotka toteutuvat, toteutuvat usein toivottua ja suunniteltua pienemmässä mittakaavassa. Ei olekaan ihme, että kun ensimmäiset ideat Urhea-hallista ja Urhea-kampuksestakin alkoivat muotoutua, moni piti hanketta epärealistisena haaveiluna.

Tänään on kuitenkin iloisen poikkeuksen aika. Tänään on kerrassaan mahtavaa olla todistamassa ja juhlistamassa hanketta, joka on toteutunut jopa yli odotusten. Yksinkertaistaen ja tiivistettynä: Urhea -kampus edustaa erinomaisuutta – tasoa jossa toiminta on nostettu divaritasolta mestareiden liigaan. Toivon, että tästä – huippu-urheilijoille itsestäänselvästä – erinomaisuuden tavoittelusta otettaisiin mallia ja saataisiin inspiraatiota koko laajan liikuntakulttuurin kentässä.

 

URHEA-KAMPUS ESIMERKKINÄ TOIMIVASTA YHTEISTYÖSTÄ

Urhea-kampus on loistava esimerkki monialaisesta ja toimivasta yhteistyöstä, jossa ovat olleet mukana Urhea-säätiö, kaupunki, valtiovalta, HOAS ja tietenkin urheiluelämä laajasti käsittäen niin Olympiakomitean, lajiliitot kuin urheiluopistot.

Hanke käynnistyi aidosta tarpeesta ja se on suunniteltu hyödyttämään kaikkia. Urheiluyhteisöllä on ollut tarve saada huippuluokan olosuhteet maan suurimpaan kasvukeskukseen ja sen urheiluakatemiaan, HOASilla on ollut tarve rakentaa opiskelija-asuntoja pääkaupunkiseudun kasvaville opiskelijamäärille, ja kaupungilla on ollut tarve kehittää urheilulukiota ja saada lisätiloja urheilutoimintaan ja vahvistaa mainettaan merkittävänä urheilukaupunkina.

Urhea-kampuksen kaltaiset hankkeet ovat kaupungille eettisesti kestävä tapa tukea huippu-urheilua. Kaupungin on helppo olla mukana hankkeessa, jolla on suuri vaikuttavuus nuorten, lahjakkaiden ihmisten elämään. Hanke on toteutettu urheilijoiden ja heidän perheidensä näkemykset ja tarpeet huomioiden, ja se tuo Helsinkiin kansainvälisen tason osaamiskeskittymän. Hanke kohdistuu suureen joukkoon urheilijoita ja valmentajia ja täyttää EU-tason kriteerit urheilijoiden kaksoisurien tukemisessa. Urhea-kampuksen myötä Helsingin olosuhteet kestävät nyt vertailun lähes minkä tahansa suurkaupungin kanssa, kun pohditaan hyvää paikkaa ammattimaisen urheilun ja opiskelun yhdistämiseen nuorten, huipulle tähtäävien urheilijoiden kohdalla. On selvää, että tästä hyötyy koko Suomi.

Kaikki nämä eri toimijoiden tarpeet on toteutettu hyvällä yhteistyöllä ja suunnitellussa aikataulussa. Lopputulos on – mikä mahdollista – vielä tavoiteltuakin parempi. Urhea-kampus on hanke, jossa on vain voittajia, ja kun toiminta laajenee täydelle teholle, se tuottaa vielä lisää voittajia. Kaikki nämä voittajat toimivat esimerkkeinä ja innostajina meille kaikille.

Urhea-kampuksen yhteydessä toimii myös Olympiavalmennuskeskus Helsinki, joka takaa Suomen kärkiurheilijoille kansainvälisen tason harjoitusolosuhteet ja tukipalvelut kotimaassa. Tämä kokonaisuus Urhean, OVK:n, lajiliittojen ja Olympiakomitean kesken on mahdollistanut myös yhteispalkkauksia ja ylipäänsä ammattilaisuuden lisäämistä suomalaiseen huippu-urheiluun.

Kaiken tämän jälkeen ei ole yllätys, että myös urheilijoiden palaute hankkeen lopputuloksesta on ollut valtavan hyvää.

 

OLYMPIAKOMITEAN UUSI STRATEGIA

Huippu-urheilu tuottaa koko Suomelle iloa, hyvää mieltä ja esikuvia, joiden innostamana me kaikki voimme lähteä liikkeelle. Olympiakomitea tukee strategiansa mukaisesti vahvasti huippu-urheilua osana liikkeen kiertokulkua. Seuratoiminta ja sen edistäminen on ollut Olympiakomitean toinen päävalinta. Kyse ei ole mistä tahansa toiminnasta, vaan maan suurimmasta, miljoonan suomalaisen muodostamasta kansanliikkeestä, joka osaltaan vie liikunnan ja urheilun ilosanomaa eteenpäin.

Varsinkin koronakriisi on lisännyt ymmärrystä liikunnan yhteiskunnallisesta merkityksestä. Sen merkitys ihmisten terveydelle, mielenterveydelle, yhteisöllisyydelle sekä lasten ja nuorten kasvulle ja kehitykselle on aivan keskeinen. Koko kansakunta hyötyisi merkittävästi siitä, että liikunnan ja urheilun asema yhteiskunnassa vahvistuisi. Tämän edistämiseksi Olympiakomitea katsoo jatkossa aiempaa vahvemmin tehtäväkseen edistää koko laajaa liikuntakulttuurin kokonaisuutta. Liikkeen ja liikunnallisen elämäntavan edistäminen linjattiin muutama viikko sitten Olympiakomitean uudeksi kolmanneksi päävalinnaksi, ja olen siitä valtavan iloinen ja ylpeä.

Liike ja aktiivinen elämäntapa, vahva urheiluseuratoiminta ja menestyvä huippu-urheilu tukevat kaikki toisiaan. Kun nämä kaikki voivat hyvin, kokonaisuus voi hyvin, ja sillä on tutkitut ja kiistattomat vaikutukset koko Suomen hyvinvoinnille. Kannustankin myös Urheaa pitämään tämän kokonaisuuden vaalimista omana ohjenuoranaan.

 

PAREMPAA ARKEA URHEILIJAN POLULLE

Kaiken suitsutuksen keskellä on tärkeää, ettei ehkä kaikkein tärkeintä Urhean vahvuutta ja elämän perusasiaa unohdeta: liikunnan ja urheilun myönteiset vaikutukset syntyvät arjessa – jokapäiväisenä liikkeenä, elämäntapana ja intohimona. Myös huippusuoritukset ja mitalit rakennetaan arjessa, laadukkaalla ja päättäväisellä tekemisellä ihan jokaisena päivänä. Juuri tähän uusi Urhea-kampus ja sen ympärillä toimiva kokonaisuus tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden: se tarjoaa merkittävästi parempaa arkea urheilijan polun kaikkiin vaiheisiin.

Huippu-urheilun hienouksiin kuuluu se, että aina voi parantaa. Jokainen ennätys on rikottavissa ja aina pitää pyrkiä vielä kovempiin suorituksiin. Siksi on hyvä lopettaa kannustamalla myös Urheaa ottamaan seuraavia askeleita eteenpäin, mikä voisi tapahtua esimerkiksi kehittämällä Urhean kansainvälistä yhteistyötä ja vahvistamalla pääkaupunkiseudun yliopistojen hyödyntämistä osana Urhean verkostoja.

Kuva: Esa Aittokallio