Puheet

Lokki-veistoksen vihkimistilaisuus

Lokki-veistoksen vihkimistilaisuus

Hyvät, rakkaat helsinkiläiset,

Helsinki on hieno paikka – yksi maailman hienoimmista. Täytämme tänään 468 vuotta ja uskallan väittää, että jokaisena vuotena Helsingistä on tullut hieman parempi.

Uudessa kaupunkistrategiassa sitoudumme tekemään asiat joka päivä vielä hiukan kansainvälisemmin, hiukan palveluhenkisemmin ja hiukan rohkeammin. Se kaikki toivottavasti johtaa siihen, että kaupunkilaiset kokevat kouriintuntuvasti lisää toimivuutta ja hauskuutta Helsingissä – että kaupungista tulee päivä päivältä vielä parempi versio itsestään, ja että ihmiset ovat ylpeitä omasta kaupungistaan.

Kaupunki on viime vuosien aikana muuttunut paljon. Yksi selkeimmistä muutoksista on se, miten kaupunkilaiset ottavat kaupunkitilan haltuun. Ei niin kaukaisessa menneisyydessä kaupunki kävi tiukkaa taistelua graffiteja vastaan Stop Töhryille -hankkeessa – nyt ne ovat esillä HAM:n hienossa näyttelyssä Tennispalatsissa. Aiemmin tapahtumien omaehtoinen järjestäminen oli vaikeaa – nyt Ravintolapäivät, Siivouspäivät ja erilaisten pop-up tapahtumat täyttävät kaupungin. Lokki Block Party on yksi hieno esimerkki siitä, että elävä kaupunkikulttuuri on se väline, jonka kautta kaupunki muokkautuu tekijöidensä näköiseksi. Kaupunkilaisten oma tekeminen on sitä aidointa Helsinkiä.

Yksi parhaista kehuista, jonka olen kotikaupungistamme kuullut, meni suunnilleen näin: ”Eriskummallista on se, että vaikka Helsingissä asuukin vain herroja, kusipäitä ja laiskoja ihmisiä, asunnot ovat kalliita, luonto puuttuu ja hipsterit ja seksuaalivähemmistöt marssivat kaduilla aamusta iltaan, kauramaitoa laitetaan kahviin ja salaatissa saattaa olla keittokinkun sijaan tofua, tänne vaan vuosi toisensa jälkeen muuttaa enemmän ja enemmän porukkaa.” Metropolikaupunkiin mahtuu monenlaista – täällä ei tarvitse olla samanlainen kuuluakseen perheeseen. Kaupunkilaisuuden tunnusmerkit ovat moninaiset.

Yksi helsinkiläisyyden symboli – hyvässä ja pahassa – on rakastettu ja vähän vihattukin paikallislintumme, lokki. Tänään Tennispalatsin lipan päälle sijoittuva kuvataiteilija Villu Jaanisoonin Lokki-veistos kiteyttää linnun symboliksi pääkaupungin sopeutuvaisesta ja tilannetajuisesta pärjääjästä, joka periksi antamattomasti ja aina ennakkoluulottomasti on raivannut itselleen kodin kaupunkiin.

Lokki-teos on osoitus siitä, että kaupunki suhtautuu tänään avoimemmin ja myönteisemmin kaupunkiympäristön haltuunottoon ja kaupunkikulttuuriin kuin ehkä koskaan. Avoimemmaksi muuttunut kaupunki ja kulttuuri ovat asioita, joista helsinkiläiset saavat olla ylpeitä. Kaupungilla on rohkeutta olla rosoinen, elävä ja arvaamaton. Lokin tapaan teemme tilasta omamme muiden ennakkoluuloista välittämättä. Maailman toimivimmassa kaupungissa meillä on siihen varaa.

Villu Jaanisoon teokset ovat osoitus sellaisesta näkemyksellisyydestä ja rohkeudesta, jota kaupunki tarvitsee lisää. Kaupunkikulttuurin, taiteen ja itse tekemisen paikka tulee aina olemaan Helsingissä. Tulevaisuudessa jokainen päivä voi olla Helsinki-päivä.

On kunnia julistaa Lokki virallisesti laskeutuneeksi.