Blogi

Maltti valttia Krimin tilanteen talousvaikutuksia pohdittaessa

Krimin niemimaan huolestuttava tilanne heijastuu väistämättä myös talouteen. Vaikutukset näkyvät tänään jo pörssikursseissa. Yleisesti ottaen epävarmuus lisääntyy. Näin tapahtuu monessa maassa. Erityisesti Suomessa Venäjän rajanaapurina kuhina ja spekulaatiot käyvät luonnollisesti vilkkaina. Itse olen tänään saanut vastaanottaa useammankin kommenttipyynnön ennen kaikkea tilanteen vaikutuksista Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen.

Väheksymättä yhtään kansainvälisen tilanteen vakavuutta, on syytä pitää pää kylmänä. Maltti on nyt valttia. Hyvin äkkinäiset johtopäätökset ovat harvoin oikeita.

Venäjä on yksi Suomen kolmesta keskeisestä kauppakumppanista. Olemme riippuvaisia Venäjältä tuotavista raaka-aineista. Vahvasti kasvava matkailusektorimme nojaa juuri venäläismatkaajien kasvavaan virtaan. Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään. Taloutemme on monella tapaa riippuvaista idänkaupan kehittymisestä. Näin on ollut, on, ja tulee olemaan. Tästä ei pidä tehdä sellaista johtopäätöstä, että hyväksymme naapuriltamme mitä tahansa, kuten emme ole tehneetkään.

Fennovoima on yksityinen hanke. Se on merkittävä energia- ja teollisuuspoliittinen hanke. Kyse on pitkästä prosessista ja kauaskantoisesta investoinnista. Ydinvoimahankkeen kytkemisessä akuuttiin kansainvälispoliittiseen tilanteeseen tulee jo tämän takia käyttää tavanomaista huolellisempaa harkintaa.

Kansainvälisen tilanteen eskaloituessa riittävän pahasti, sillä voi ainakin lyhyellä aikavälillä luonnollisesti olla heijastusvaikutuksia myös konkreettisiin taloussuhteisiin ja investointeihin. Tätä tulee luonnollisesti kaikin keinoin välttää, monesta muustakin syystä. Asioiden edelle ei kuitenkaan pidä mennä, eikä manailla sellaista kovin kovin epätoivottavana pidettävää kehitystä, jonka estämiseen kansainvälinen diplomatia nyt on keskittämässä voimansa.

Krimin tilanteella ei suuresta vakavuudestaan huolimatta ole suoraa vaikutusta venäläishankkeisiin Suomessa eikä suomalaishankkeisiin Venäjällä. Sama koskee tällöin myös Fennovoiman hanketta ja yhtiön yhteistyötä Rosatomin kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *