Blogi

Energiatarjous oli tehty tosissaan

Esitin eilen Helsingin Sanomissa parlamentaarista valmistelua maamme tulevaisuuden energialinjauksiin. Kutsuin siis opposition mukaan tähän maamme kannalta erinomaisen tärkeään työhön. Tällaiset tarjoukset eivät suomalaisessa politiikassa ole yleisiä.

Ihmiskunta on suuren ja vaikean urakan edessä, kun sen varsin lyhyessä ajassa pitäisi estää ilmastonmuutoksen ajautuminen katastrofaalisiin mittasuhteisiin. Tie todella vähähiiliseen talouteen ei ole helppo, mutta välttämätön.

Suomessa energialla on aina ollut ja on edelleen tavanomaisesta suurempi rooli. Kylmä ilmastomme ja siihen liittyvä lämmitystarve, harvasta asutuksesta seuraavat pitkät välimatkat ja paljon energiaa käyttävä perusteollisuutemme selittävät sen, että meille kohtuuhintaisen energian saatavuus on erityisen keskeinen kysymys.

Meille energia on kansallinen kysymys, jolla on moninainen ja suora vaikutus hyvinvointiimme. Eilen, tänään ja huomenna.

Energia-ala on myös poikkeuksellisen pääomavaltainen ala. Investoinnit ovat kalliita ja ne tehdään pitkäksi aikaa eteenpäin. Siksi juuri tällä alalla pitkäjänteinen ja ennakoitava toimintaympäristö ovat tärkeitä.

Mitä vaikeampia haasteita meillä on edessä, sitä tärkeämmäksi ennakoitavuus muodostuu. Kansallisesti tärkeässä kysymyksessä olisi siksi pystyttävä vaalikausia pidempään, johdonmukaiseen politiikkaan. Siirtyminen parlamentaariseen valmisteluun olisi erityisen luontevaa nyt, kun EU:ssa ollaan valmistelemassa energiatiekarttaa vuodelle 2030 ja Suomessa aina vuoteen 2050.

Tein tarjoukseni oppositiolle tosissaan. Minusta siihen on kansallinen tarve. En asettanut tarjoukselleni mitään ehtoja. Minusta isänmaan kannalta isoissa asioissa näin ei pidä tehdä.

Keskustan puoluevaltuusto näytti vastanneen minulle tänään. Heille yhteistyö käy, mutta he asettavat sille kovin omituisia ehtoja. Sen sijaan, että tartuttaisiin yhteistyön käteen kansakunnan kannalta valtavan isossa pitkän aikavälin asiassa, Keskusta kääntää katseen päivänpoliittisiin yksityiskohtiin. Yhteistyö hallituksen kanssa megaluokan asiassa käy vain, jos hallitus ensin perääntyy aiemmassa päätöksessään turpeen verotuksen osalta. Että sillä lailla!

Olen Keskustan kanssa samaa mieltä siitä, että kivihiilen parantunut kilpailukyky energiamarkkinoillamme on huolestuttavaa, minkä olen julkisestikin todennut jo monta kertaa. Emme siis ole edes eri mieltä tarpeesta torjua kivihiilen käytön lisäystä maassamme. Toki tämä on seurausta monesta eri tekijästä, ei suinkaan turpeen verokohtelusta yksinään. Mutta niin tai näin, itse taudista olemme samaa mieltä, parannuskeinoistakin muuten pääosin samaa mieltä, jos nyt ei kaikilta osin.

Mutta olennaiseen. Että pistää hallitus seinää vasten ja vaatia perääntymistä aiemmista päätöksistä ehdoksi sille, että oppositio suostuu yhteistyöhön hallituksen kanssa. Voi pyhä Sylvi sentään.

Surullista. Hyvin surullista. Erittäin surullista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *