Puheet

Sähköautojen kokoontumisajot

Puhuttaessa muutokset mahdollisia

Hyvät kuuntelijat,

Olen todennut aiemmin, että talous on hyvin pitkälti myös psykologiaa. Hyvät jutut luovat lisää hyviä juttuja ympärilleen. Tämä tulee väistämättä mieleen myös tänään, kun kaikki te sähköisen liikenteen edustajat ja puolestapuhujat olette saapuneet paikalle.

Ja itse asiassa varsin paljon on saatu sähköautopuolella jo aikaan. Suurimpana aikaansaannoksena on tähän mennessä vauhdikkaasti kehittyvä sähköautojen latausverkosto. Ja tahti näyttää tällä puolella vain kiihtyvän. Suomessa on toki nähty vasta alkusysäys ja paljon on vielä tulossa. Voisi sanoa niin, että kohta meillä on kaikki kohdallaan siihen asti, kun autot seisovat paikallaan. Nyt vaan pitäisi saada lisää niitä autoja nauttimaan näistä eri palveluista.

Globaalisti johtavat eurooppalaiset valmistajat ovat arvioineet, että peräti 95 prosenttia tulevaisuuden ajoneuvokannasta pohjautuu tavalla tai toisella sähköteknologiaan. Voitaneen puhua tulevaisuuden megatrendistä, joka varmasti saavuttaa pikku hiljaa myös Suomen. Sähköautot ovat tämän vuoksi paljon enemmän kuin pelkkää liikennepolitiikkaa. Energia- ja ilmastostrategiset keskeiset tavoitteemme liittyvät öljyriippuvuuden vähentämiseen ja omavaraisuuden parantamiseen. Tulevaisuudessa mittavalla sähköautokannalla on myös oma roolinsa huoltovarmuudessa varavoimalähteenä. Lisäksi sähköautot ovat ehkä merkittävin älykkäisiin sähköverkkoihin liittyvän kysyntäjouston mahdollistaja ja tulevaisuuden energiajärjestelmien tasapainottaja. Nämä hyödyt realisoituvat jo tuhansien tai kymmenien tuhansien ajoneuvojen penetraatiotasolla. Ja nämä hyödyt toki realisoituvat isommassa mittakaavassa vasta kenties 2020-luvulla.

Mutta toisaalta muutos on tärkeää aloittaa jo nyt – muuten meidän on vaikea pysyä kehityksessä mukana.

Usein sähköautojen hankinnan houkuttelevuutta haluttaisiin lisätä valtion rahakannusteilla. Rahakannusteet ovat toki monen eri alan tavoite. Ja on sähköautoilun puolelle toki paukkuja laitettu. Esimerkiksi TEMin ja TEKESin tuella on rakennettu yli 100 miljoonan euron sähköisen liikenteen kehittämisen EVE-hankekokonaisuus, jonka avulla pyritään luomaan Suomeen sähköisen liikenteen perusinfrastruktuuri ja toimialan käynnistävä alkusysäys. Tämä mahdollistaa sähköajoneuvojen käytön normaalisti liikenteessä pääkaupunkiseudulla ja suurimmissa kaupungeissa.

Mutta luovuuttakin on aina soveliasta viljellä. Maailmalla sähköautoille on annettu lisäporkkana esimerkiksi siinä, että ne voivat hyödyntää bussikaistoja joukkoliikenteen seassa. Kannusteita voidaan pohtia monelta kannalta. Näillä sanoilla toivotan lisävirtaa tulevaisuuden kehityshankkeisiin ja rohkeutta lähteä mukaan myös sähköautopuolella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *