Blogi

Helsingillä ei enää varaa pääministerivaaleihin

Maan pääkaupungin asukkaita ei voi enää pitää pilkkanaan. Helsinkiläisillä on oikeus kansanedustajiin, jotka todella puolustavat Helsinkiä ja helsinkiläisiä muulloinkin kuin vain muutaman viikon ajan vaalikampanjan alla. Helsingillä ei kerta kaikkiaan enää ole varaa pääministerivaaleihin.

Valtiovallan kurjistama Helsingin kehno taloustilanne oli vaalien alla aivan erityisen hyvässä tiedossa, kun kahden suurimman puolueen puheenjohtajat kävivät omaa pääministerikisaansa. Niin Keskusta kuin SDP:kin lupailivat moneen otteeseen korjausta Helsingin epäoikeudenmukaiseen kohteluun. Vaalivoittaja Jäätteenmäki uhosi vaalihurmiossaan vielä vaalien jälkeenkin, että ”kuntien yhteisövero-osuuden lisäämisestä neuvotellaan hallitusneuvotteluissa. Ja se tietää Helsingille hyvää”. (IL 17.3.2002)

Nyt neuvottelut on pidetty, ja tulos kaikkien tiedossa. Yli 15 000 äänen ”vaalihelsinkiläinen”, puheenjohtaja Jäätteenmäki unohti sujuvasti aiemmat lupauksensa. Suurten asutuskeskuksien äänestäjien pettäminen Keskustalta ei ole mitään uutta, mutta erityisen surullista kuitenkin on, että myös runsaan 26 000 helsinkiläisäänen pääministeriehdokas Paavo Lipponen ei joko halunnut tai pystynyt puolustamaan pääkaupungin asemaa.

Seuraavissa eduskuntavaaleissa helsinkiläisten ei tule olla puolueiden pääministerivaalin koekenttänä. Enkä toivoisi minkään muunkaan alueen joutuvan pääministerivaalien jalkoihin, koska siitä kilpailusta jää käteen vain kasa katteettomia lupauksia.

Jan Vapaavuori
Kansanedustaja
Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja
Kaupunginvaltuuston ja -hallituksen jäsen

Kannanotto 25.4.2003