Blogi

Punamullasta Helsingille pimeämpi vaihtoehto

Punamultahallituksen 52-sivuinen kaikkea kivaa kaikille -hallitusohjelma tekee yleisessä lupailussaan yhden merkittävän poikkeuksen: maan pääkaupungille hallitusohjelma on lohduton – todellinen pimeämpi vaihtoehto.

Helsingin valtiovallan aiemmista toimista seurannut kurja taloustilanne on yleisessä tiedossa. Vaalien alla se oli aivan erityisen hyvässä tiedossa, kun kahden suuriman puolueen puheenjohtajat kävivät pääkaupungissa omaa pääministerikisaansa. Niin Keskusta kuin SDP:kin lupailivat moneen otteeseen korjausta Helsingin epäoikeudenmukaiseen kohteluun. Vaalivoittaja Jäätteenmäki uhosi vaalihurmiossaan vielä vaalien jälkeenkin, että ”Hallitusneuvotteluissa tullaan neuvottelemaan kuntien yhteisövero-osuudesta ja se tulee helsinkiläisten hyväksi.”

Nyt julkaistu hallitusohjelma osoitti kuitenkin jälleen kerran maalaisliitto-keskustan todellisen luonteen. Yli 15 000 äänen ”vaalihelsinkiläinen”, puheenjohtaja Jäätteenmäki viittasi kintaalla niin aiemmille lupauksilleen, kuin kaikille helsinkiläisille äänestäjilleen. Hallitusohjelma ei lupaa Helsingille mitään muuta, kuin uhkakuvia vielä epävarmemmasta ja epäoikeudenmukaisemmasta tulevaisuudesta. Helsingin näkökulmasta ”valoisammasta vaihtoehdosta” tuli sysimustaakin mustempi, pimeämpi vaihtoehto.

Sinänsä se, että Keskusta hautaa vaalilupauksensa syvälle Pohjanmaan multiin ja pettää äänestäjänsä ei ole mikään yllätys – pikemminkin yllätys olisi ollut, jos Keskusta oikeasti olisi tippaakaan välittänyt suurten asutuskeskusten arjesta. Erityisen surullista kuitenkin on, että myös runsaan 26.000 helsinkiläisäänen pääministeriehdokkaan SDP ei joko halunnut tai pystynyt puolustamaan pääkaupungin asemaa.

Jäätteenmäen hallituksen linja on Helsingille lohduton. Käytännössä vuoden 2004 budjetti tulee Helsingissä tarkoittamaan kymmenien päiväkotien ja koulujen lakkauttamista, kaikkien mahdollisten palvelujen selkeää karsimista ja investointien rajua alasajoa. Ainakin osa näistä olisi voitu välttää, jos punamultapuolueet olisivat ottaneet edes joka kolmannen Helsinkiä koskevan vaalipuheensa edes puoliksi tosissaan.

Helsingin ja helsinkiläisten viesti kaikille suurille puolueille tulisi jatkossa olla selvä. Olkaa ystävällisiä ja menkää pitämään pääministerivaalinne jonnekin muualle ja pitäkää käpälänne erossa Helsingistä. Maan pääkaupungin asukkaita ei enää voi pitää pilkkanaan. Helsingilläkin on oikeus kansanedustajiin, jotka edustavat Helsinkiä ja helsinkiläisiä muulloinkin kuin vain vaalikampanjoissaan.

Jan Vapaavuori
Kansanedustaja
Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja
Kaupunginvaltuuston ja -hallituksen jäsen

Kannanotto 15.4.2003