Blogi

Navigaattorilla eduskuntaan

Aloitin tänään päiväni vieraana MTV:n aamutelevisiossa, Huomenta Suomessa. Alkaneen sateen takia sain odotella paluumatkalla taksia kokonaiset 40 minuuttia. Vielä hämmentävämpää oli, ettei taksikuski löytänyt kumpaankaan suuntaan ilman navigaattoria.

Moni meistä, jotka (paremmasta tai huonommasta syystä) käytämme paljon taksipalveluita, olemme viime aikoina saaneet ihmetellä kuinka merkittävässä roolissa navigaattori nykyään on, siis myös ammatikseen ajavien keskuudessa.

Toki on selvää, että pääkaupunkiseutu on iso, että kaikkia paikkoja ja osoitteita ei voi osata, että osoitteet muuttuvat – ja että kuljettajatkin vaihtuvat. Kovin omituiselta silti tuntuu, että Helsingin keskustan kaikkein keskeisimpiin ja tunnetuimpiin paikkoihin nykyään varsin usein suunnistetaan tietokoneen avustuksella.

Kaiken huippu oli kuitenkin se, kun tänä aamuna pyysin päästä eduskuntatalolle ja kuljettaja ryhtyi lyömään osoitetta navigaattoriin tietääkseen mihin suuntaan pitäisi lähteä ajamaan. Selvyyden vuoksi todettakoon, ettei kuljettaja ollut maahanmuuttaja.

Tietotekniikka on loistava asia ja auttaa monessa. Ihan varmasti se lisää työn tuottavuutta. Samalla se kuitenkin myös luo uusavuttomuutta ja uustietämättömyyttä. Jos ja kun osa taksia kuljettavista aina ja automaattisesti lyö minkä tahansa osoitteen kompuutteriin, ei niitä osoitteita kovin helpolla opikaan.

On tiettyjä asioita, jotka kuuluvat, tai joiden pitäisi kuulua, ihmisen yleissivistykseen. Eduskuntatalon sijainti on yksi näistä – ainakin helsinkiläisen taksikuskin tulokulmasta.

Ei yleissivistystä voi kompuutterille ulkoistaa!