Blogi

Liikennefanatismia ja vähemistövaltaa

Yhteiskunta on huolestuttavasti menossa suuntaan, jossa terveysintoilijat vastaavat terveyspolitiikasta, ympäristövouhottajat ympäristöasioista ja liikennefanaatikot liikenneasioista. Niin sanotun asiantuntemuksen varjolla sivuutetaan yhä useammin valistuneen enemmistön näkemykset kunkin alan eritysharrastajien määrätessä marssin tahdin.

Asiaan kuuluu myös, että esim. ympäristö- tai liikennekysymykset ovat niin ”herkkiä”, ettei valistunut enemmistö uskalla niitä sorkkia. Keskustelua ohjaavat fanaatikot leimaavat alan erityisharrastajien kanssa eri mieltä olevat alta aikayksikön ympäristövihamielisiksi tai liikenneturvallisuudesta piittaamattomiksi ja sydämettömiksi ihmisiksi. Enemmistö jyrätään, koska vähemmistö leimaa enemmistön tavalla, jossa kuvitellaan enemmistön olevankin vähemmistö.

Liikennekysymyksissä Helsinki keskusteli kevään korvilla radikaaleista nopeusrajoitusten alentamisista. Kokoomuksen vaatimuksesta asiaan saatiin hieman tolkkua, kun pääkatujen nopeusrajoitusten alennuksista luovuttiin. Tästä huolimatta tehdyt päätökset tarkoittavat noin 1100 nopeusrajoitusta osoittavan liikennemerkin ja noin 800 tiemerkinnän toteuttamista, mikä konkreettisesti osoittaa kuinka massiivisia alennuksia on kaikesta huolimatta tulossa. Aivan päätöntä meininkiä!

Eduskunnassa puolestaan on parhaillaan tieliikennelain muutosesitys, jossa mm. tiukennetaan ajokiellon määräämistä myös ammattikuljettajien osalta. Nykyisen lain mukaan poliisi voi esim. ylinopeusrikkomuksen osalta ottaa huomioon ajo-oikeuden haltijan vuosittaisen ajomäärän harkitessaan annetaanko rikkomuksesta varoitus vai ajokielto. Hallituksen esityksen mukaan tilanne kuitenkin muuttuu. Hallituksen mukaan ”Suuren ajomäärän perusteella ei voitaisi hyväksyä mitään rikkomuksia eikä myöskään ammattikuljettajien rikkomuksiin voitaisi yleisesti suhtautua muiden kuljettajien rikkomuksista poiketen”. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esim. yli 100 000 kilometriä vuodessa ajava kaupparatsu tai taksikuljettaja asetetaan kolmasti vuoden aikana tapahtuvan ylinopeusrikkomuksen osalta yhtä automaattisesti ajokieltoon kuin 5 000 kilometriä vuodessa ajava viikonloppuajelija. Aivan pähkähullua puuhaa!

Liikennesuunnittelijoiden luonteeseen kuuluu, etteivät he koskaan ole kylläisiä. Vielä meillä ei ole autonkuljettajien kypäräpakkoa, 50 kilometrin yleisrajoitusta moottoriteillä eikä kieltoa pyöräillä taajama-alueella sateella tai sumussa, mutta ellei valistunut enemmistö pian ryhdy pistämään liikenneturvallisuusfanaatikoille hanttiin, maailma muuttuu koko ajan hullummaksi ja hullummaksi.

P.S. Keskustan oppositiopoliitikko Liisa Hyssälä vaati vaalikampanjassaan kansaneläkkeen nostamista 300 eurolla kuukaudessa. Kun Hyssälä nyt on peruspalveluministeri, kansaneläkettä ollaan nostamassa 7 eurolla ja tämäkin vasta vuonna 2006. Elon laskuopin mukaan Hyssälän vaalilupauksesta toteutetaan noin 2 prosenttia. Miettikääpä sitä!

Jan Vapaavuori
kansanedustaja (kok)