Kirjoitukset

Helsingin demarijohto jumiutunut menneen ajan juoksuhautoihin, Helsingin Uutiset, mielipide

SDP:n Helsingin valtuustoryhmän puheenjohtaja Maija Anttila halveksi pahemman kerran yksityisiä yrityksiä ja erityisesti MedOnea kolumnissaan (HU 29.10). Anttilan purkaus on kauhuesimerkki siitä, mitä kaikkea kynästään voi päästää, kun asiaan suhtautuu kielteisellä, umpivanhoillisella ennakkoasenteella ja ilman harkintaa.

Anttilan mukaan ”puheet yksityissektorin edullisuudesta voidaan myös lopettaa, eivät he mitään hyväntekijöitä ole! Raakaa bisnestä se on.” On totta, että bisnes ei ole hyväntekeväisyyttä. Mutta jos yksityisen yrityksen palvelujen käyttäminen tulee kaupungille halvemmaksi kuin niiden käyttämättä jättäminen, eikö veronmaksajien etu ole käyttää niitä? Sitä paitsi, ei bisnes ole paheksuttavaa. Päinvastoin – koko Suomen hyvinvointi perustuu menestymiseen maailmanlaajuisessa bisneksessä.

Bisnesperiaattein pystytään tarkoituksenmukaisella tavalla vastaamaan myös ihmisen jokapäiväisiin tarpeisiin. Ei esimerkiksi ruokakauppaa hoideta julkisen sektorin erityistehtävänä. Pääosin yksityiset kaupat tuottavat kaikkialla kansalaisille edullisempaa ja laadukkaampaa ruokaa kuin mihin yhteiskunta pystyisi. Vai uskooko Anttila, että olisimme onnellisempia, jos meillä olisi vain valtion ja kunnan ruokakauppoja? Tällainen järjestelmä sinänsä oli vallalla monessa Keski- ja Itä-Euroopan maassa sekä Neuvostoliitossa – tunnetuin seurauksin.

Anttilan alkukantainen pelottelu on surullinen esimerkki siitä, mihin menneen maailman juoksuhautoihin Helsingin demarijohto on jumiutunut. Monissa muissa kaupungeissa demarit ovat jo siirtyneet 2000-luvulle ja toimivat huomattavasti modernimmin. Helsingissä yksityissektori tuottaa vain 3,4 % kunnan järjestämistä terveyspalveluista. Monissa demarijohtoisissa kaupungeissa luku on huomattavasti suurempi – ja samalla ongelmat pienempiä.

Julkista terveydenhuoltoa ei sitä paitsi kukaan ole esittänyt yksityistettäväksi. Helsingin terveysvirasto ei liene koskaan yksityistänyt mitään. Kyse on siitä, että käytetään myös yksityisiä yrityksiä ja kolmatta sektoria, samalla kun kunta kantaa päävastuun, valvoo kaikkea toimintaa ja vastaa aina kustannuksista. Kuntalaisia kiinnostaa palvelujen laatu ja saatavuus ja veronmaksajina se, mitä ne maksavat. Jos yksityinen yritys pystyy tämän tuottamaan paremmin ja edullisemmin, on kaikkien etu, että sitä käytetään, oli se sitten bisnestä tai ei.

SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma on kevään vaaleissa tulossa Helsinkiin ehdolle. Hän on myös sitoutunut valtakunnalliseen kuntahankkeeseen, jonka yksi johtotähti on parantaa julkisen sektorin tehokkuutta. Olisikin mukava tietää, uskooko hän Anttilan mantraan kaiken yksityisen lähtökohtaisesta pahuudesta, vai ovatko esim. Lahden, Tampereen ja Oulun demaripomot onnistuneet vakuuttamaan hänet siitä, että yksityinen yrityskin voi olla yhteiskuntakelpoinen toimija.

Ihmettelemättä ei voi jättää myöskään sitä, kuinka kylmästi Anttilan demarit kääntävät selkänsä yksityisen sektorin henkilöstölle. Kyseenalaistettaessa koko yksityisen sektorin toimintaedellytykset julkisten palvelujen tuottajana, kyseenalaistetaan myös satojen tuhansien yksityisellä sektorilla työskentelevien tavallisten palkansaajien työn laatu ja heidän työstään kokema vastuu. Keinotekoinen vastakkainasettelu yksityisen ja julkisen sektorin ja täten myös yksityisen sektorin työntekijöiden ja julkisen sektorin työntekijöiden välillä ei kuulu Kokoomuksen arvomaailmaan. Meille julkinen ja yksityinen työ on aivan yhtä arvokasta. Kummallakin sektorilla on loistavia, työhönsä vakavasti suhtautuvia ja työstään ylpeitä työntekijöitä.

Demarit Helsingissä ovat yrittäneet viestiä, että he kannattavat julkista ja me kokoomuslaiset yksityistä. Tämä ei pidä paikkaansa. Me kokoomuksessa uskomme siihen, että kaupungin kannattaa tuottaa ja käyttää julkista, kun se on halvempaa, laadukkaampaa ja tarkoituksenmukaisempaa, ja toisaalta yksityistä, kun se taas on halvempaa, laadukkaampaa ja tarkoituksenmukaisempaa. Me uskomme siihen, että kunnan tulee vastaisuudessakin kantaa päävastuu julkisista palveluista. Mutta me uskomme, että yksityinen ja kolmas sektori voi kokonaisuuden kannalta järkevällä tavalla täydentää julkista tuotantoa. Ainakin Anttilan kirjoituksista saa sen käsityksen, että yksityistä ei saa käyttää milloinkaan, koska se on bisnestä, ei vaikka se olisi kuntalaisten edun mukaista.

Jos asia halutaan ideologisoida, niin myönnän kernaasti, että on ideologiani vastaista jättää käyttämättä parasta, halvinta ja laadukkainta.

Jan Vapaavuori (kok)
Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja