Blogi

Erään aikakauden loppu

Työ- ja elinkeinoministeriö
Tiedote

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori toteaa, että Nokian ilmoitus matkapuhelintoimintojensa myynnistä Microsoftille on monella tapaa hätkähdyttävä, vaikka sitä osattiinkin ounastella. Vapaavuoren mukaan kaupalla ei ole välittömiä vaikutuksia työpaikkoihin, henkilöstön asemaan tai verotuloihin Suomessa.

– Suurin vaikutus lienee henkisellä tasolla. Kyse on erään aikakauden päättymisestä suomalaisessa taloushistoriassa. Nokia on kaikkien aikojen menestynein suomalainen yritys, joka kukoistuksensa vuosina toi Suomelle valtavasti hyvinvointia ja kansainvälistä mainetta kohottaen merkittävästi jopa suomalaista itsetuntoa. Nokia on edelleen merkittävä yritys, mutta Suomessa päämajaansa pitävän globaalin matkapuhelinjätin aikakausi on nyt ohi, Vapaavuori toteaa.

Vapaavuoren mukaan draaman kaari on varsin samankaltainen kuin verkkoliiketoiminnassaan menestyneellä Ericssonilla Ruotsissa – olkoonkin, että Nokia sinnitteli useita vuosia ruotsalaiskilpailijaansa pidempään matkapuhelinbisneksessä.

– Samalla on kuitenkin hyvä huomata, että Nokian edellytykset menestyä verkkoliiketoiminnassa itse asiassa paranevat tämän kaupan kautta. Nokian yli 5 miljardin euron kauppahinnan kautta saavuttama vahvistuminen sekä Microsoftin osoittama vahva sitoutuminen Suomeen itse asiassa johtavat siihen, että meillä on Suomessa aiemman yhden vaikeuksissa olevan toimijan sijasta on jatkossa kaksi vahvaa matkapuhelinalan toimijaa, Vapaavuori toteaa.

Vapaavuoren mukaan Microsoftin valikoituminen Nokian matkapuhelintoimintojen ostajaksi näyttää Suomen kannalta onnelliselta ratkaisulta.

– Microsoft on vahva ja uskottava uusi omistaja Nokian matkapuhelinliiketoiminnalle. Järjestelyssä yhdistyvät toisiaan täydentävät osaamiset. Luultavasti muut ostajavaihtoehdot olisivat Suomen kannalta olleet selvästi epäedullisempia.

Microsoftilla on vahva strateginen tarve vankistaa asemaansa uskottavan langattoman viestinnän ekosysteemin tarjoajana. Nokian matkapuhelintoimintojen osto kertoo siitä, että Microsoft uskoo suomalaiseen langattoman viestinnän osaamiseen ja on valmis rakentamaan sen varaan yhtiön kasvua sekä uudistumista, Vapaavuori kertoo.

Vapaavuori kiittelee erityisesti Microsoftin päätöstä datapalvelinkeskuksen sijoittamisesta Suomeen.

– Hallitus on neuvotellut asiasta pitkään ja pyrkinyt eri toimin myötävaikuttamaan tämän merkittävän investoinnin saamiseksi Suomeen. Kyse oli ensimmäisestä viime joulukuussa hyväksytyssä investointien houkuttelustrategiassa lanseeratulle kiihdytyskaistalle valitusta hankkeesta, joka nyt on saatu onnellisesti satamaan, Vapaavuori päättää.

Vastaa