Blogi

Oodi Mira Potkoselle

Oodi Mira Potkoselle

Nyrkkeilyliitto mitalikahvitti eilen Tokion olympiamitalisti Mira Potkosta. Ulkomaille suuntautuneen työmatkani takia en päässyt paikalle vakaasta aikomuksestani huolimatta. Siksi ohessa se, mitä olin ajatellut Miralle sanoa:

”Matka ei ole ollut helppo, monta taistelua on taisteltu. Mutta on ollut upeita hetkiä, olen saanut nauttia urheilijana tästä elämästä. Sehän on ollut aivan mahtavaa.” Näihin sanoihin päätti kilpauransa ensimmäinen suomalainen nainen, joka on voittanut olympiamitalin kaksissa kesäolympialaisissa.

Näihin Miran sanoihin kiteytyy myös hyvin pitkälti se, mistä on kysymys kansainvälisessä huippu-urheilussa: Huipulle pääsy on matka, joka ei ole helppo, mutta se voi silti olla upea. Se matka on usein taistelua, mutta se on silti tekemisen arvoinen – – – matka josta voi nauttia.

Miran matka ja tarina on monella tapaa esimerkillinen, sillä Mira on kulkenut läpi koko liikkujan polun ja myös huippu-urheilijan polun, aivan lähtöpisteestä ensin kuntoliikkujaksi ja sitten kilpaurheilijaksi ja lopulta korkeimmalle kansainväliselle huipulle saakka.

Miralla on lapsesta saakka ollut into liikkua ja haastaa itseään. Liikunnallinen elämäntapa johti lopulta kilpaurheilun aloittamiseen 27-vuotiaana, intohimoiseen heittäytymiseen huippu-urheilijan uralle, ja sitä kautta useisiin arvokisamitaleihin, Euroopan mestaruuksiin ja kahteen olympiapronssiin.

Urheilu-uran rinnalla Mira on perustanut perheen, ollut työelämässä ja elänyt suomalaista arkea. Mira on meille kaikille hieno esimerkki siitä, mitä liikunnallinen elämäntapa parhaimmillaan voi antaa. Uskon että kaikki se, mitä Mira on urallaan kokenut, olisi ollut kokemisen arvoista myös ilman arvokisamitaleita. Liikunta ja urheilu voivat antaa kaikille meille paljon elämyksiä ja energiaa koko elämän ajan.

Mira on myös esikuva, etenkin monille tytöille ja naisille, mutta myös kaikille nuorille urheilijoille, jotka pohtivat, onko syytä tehdä valinta kilpaurheilun ja muun elämän välillä. Miran antama esimerkki kertoo, että valintaa ei tarvitse eikä kannata tehdä kovin nuorena. Kilpaurheilua voi kuljettaa muun elämän rinnalla ja ammattiurheiluun voi heittäytyä vielä aikuisiälläkin. Toisaalta Miran esimerkki kertoo, että liikunnallinen elämäntapa voi kantaa todella pitkälle, vaikka nuoruusvuosina ei vielä olisikaan ikäluokkansa huippujen joukossa.

Suomen Olympiakomitean puolesta haluan onnitella sinua Mira ja kiittää tärkeästä panoksestasi suomalaisen huippu-urheilun edistämisestä. Totean samalla, että Miralle on myönnetty Olympiakomitean hallituksen päätöksellä 20 000 euron mitalibonus Tokion pronssimitalista.

Suuret kiitokset myös Miran perheelle, Tampereen Voimailuseuralle, Suomen Nyrkkeilyliitolle ja erityisesti valmentaja Maarit Teuroselle. Teidän panoksenne Miran tukena on ollut merkittävää, ja lopputuloksesta ovat saaneet nauttia kaikki suomalaiset.

Samalla on ilo todeta että vaikka Miran kilpaura on nyt ohi, niin suomalaisen nyrkkeilyn uusi sukupolvi on kasvamassa, ja haluan onnitella alle 22-vuotiaiden EM-mitalisteja Vilmaa ja Pihlaa ja valmentaja Askar Sarsenbayevia ja toivottaa tsemppiä jatkoon Miran viitoittamalla tiellä.

Kuva: Jesse Väänänen