Puheet

Scandic Grand Central Helsinki avajaiset, 15.4.2021

Scandic Grand Central Helsinki avajaiset, 15.4.2021

”Onnistuneen ja elinvoimaisen kaupungin tuntee siitä, että siellä tapahtuu koko ajan jotakin. Kaupunki ei ole pysähtyneessä tilassa, vaan uudistumista, rakentamista, kokeiluja ja kehittymistä voi nähdä kaikkialla. Rakentaminen on edistyksen merkki.

Onnistunut kaupunki osaa yhdistää uutta ja vanhaa. Emme saa pelätä aiempien sukupolvien menestyksen merkkejä vaan niistä pitää tehdä rohkeasti omia. Eurooppalaisille metropoleille tunnusomaista on kerroksellisuus. Tällä paikalla se on erityisen läsnä, kun Scandic Grand Central Helsingin rakennus kohtaa Kansallisteatterin, Ateneumin, Elielinaukion, Makkaratalon ja vielä päärautatieaseman.

Onnistuneessa kaupungissa uskalletaan uskoa tulevaisuuteen. Vaikka ajat ovat nyt vaikeat ja erityisesti matkailu- ravintola- ja elämysteollisuus on kriisissä, ei meillä ole muuta vaihtoehtoa kuin investoida, uskoa ja olla toimeliaita. Vaikka välillä tuntuu siltä, ettei julkinen valta osaa antaa arvoa niille riskeille, joita yksityiset ihmiset ja yrittäjät ottavat tämän kansakunnan eteen voin kuitenkin rehellisesti todeta teille entisenä ministerinä ja kohta entisenä pormestarina, että ilman niitä riskejä mikään maa tai kaupunki ei voi onnistua.

Onnistunut kaupunki tekee tilaa muille. Viimeiset neljä vuotta olen joka paikassa puhunut siitä, että haluamme olla maailman toimivin kaupunki. Emme Uudenmaan toimivin kaupunki tai Suomen toimivin kaupunki. Vaan maailman toimivin kaupunki. Kunnianhimotaso ja tavoitteet on asetettava korkealle. Mutta niihin pääseminen vaatii kaupungilta ymmärrystä omista rajallisuuksistaan. Parhaimmillaan olemme silloin, kun mahdollistamme hyvän elämän edellytyksiä muille ja luomme edellytyksiä muille onnistua.

Uskon vakaasti, että Helsinki selviää koronakriisistä voittajana. Vaikka olemme menettäneet kriisissä paljon meille ominaiset vahvuudet – toimivuus, luotettavuus, turvallisuus, luonnonläheisyys – tulevat olemaan merkittäviä kilpailutekijöitä, kun matkailu koronakriisin jäljiltä avautuu. Tulevaisuudessa näillä ominaisuuksilla tulee olemaan yhä enemmän merkitystä. Jopa Suomen säästä on tulossa myyntivaltti.

Koronakriisi paljasti enemmän kuin se muutti. Lisäksi se kiihdytti jo olemassa olleita muutoksia. Kaupungistuminen, digitalisaatio ja ilmastonmuutos tulevat leimaamaan myös tulevia vuosia. Kaupungin menestys on loppupeleissä kiinni siitä, miten nämä muutokset osataan kääntää mahdollisuuksiksi. Eliel Saarisen jalanjäljissä meidän tulee uskoa visioomme ja nähdä kokonaisuus – ei vain osien summaa.

Eliel Saarinen on esimerkki maailmanluokan vision toteutumisesta ja eittämättä koko Suomen kansallinen ylpeyden aihe. Eikä vain arkkitehtuurin ja suunnittelun takia. Saarisen elämäntyö löi leiman sille, miten katsomme suunnittelua osana laajempaa kokonaisuutta. Kuuluisassa sitaatissaan Saarinen sanoi Always design a thing by considering it in its next larger context – a chair in a room, a room in a house, a house in an environment, an environment in a city plan.

Kaupungin rakennuksista ja kudelmasta on hyvä muistaa se, että se on meillä vain lainassa. Meidän tehtävämme ei ole synnyttää valmista kaupunkia, vaan huolehtia tästä yhteisöstä mahdollisimman hyvin omalla vahtivuorollamme, jotta seuraavilla sukupolvilla on mahdollisuus luoda taas sellaista Helsinkiä, joka on heille parasta mahdollista.

Tämän äärellä olemme nytkin, kun vuonna 1909 valmistunut, monia vaiheita ja aikoja nähnyt rakennus avautuu taas uuteen ajanjaksoon, täynnä ihmisiä ja elämää. En osaa kuvitella parempaa käyttöä tälle helmelle Helsingin sydämessä.

Parhaat onnittelut ja kiitokset koko Scandicin tiimille ja kaikille, jotka ovat osallistuneet Grand Central Helsinki -hotellin mahdollistamiseen, suunnitteluun ja toteutukseen.”