Blogi

Laatu korvaa määrän kävelykaduissakin

Laatu korvaa määrän kävelykaduissakin

Kaupunkisuunnittelu on korostetusti taitolaji. Kyse on monien erilaisten intressien ja näkökohtien yhteensovittamisesta kaupunkilaisten parhaaksi. Parhaimmillaan se on kaupungin toimivuuden, toiminnallisuuden ja viihtyisyyden edistämistä tavalla, joka kestää aikaa.

Kaupunginhallitus tekee huomenna maanantaina päätöksiä laajasta kokonaisuudesta. Kysymys Helsingin sataman toimintojen uudelleen sijoittumisesta on itsessään erittäin merkittävä, mutta itseään isompi asia sen takia, että se mahdollistaa myös lisäaskelten ottamisen ydinkeskustan kehittämisessä. Esitys on pyritty tekemään ja punnitsemaan juuri niin taiten, kuin monet sen ympärille kietoutuvat tulokulmat edellyttävät.

Koronakriisi vielä korostaa asian merkitystä. Korona on kurittanut aivan erityisesti ydinkeskustaa ja sen elävyyden, houkuttelevuuden ja vetovoiman kaikkinainen palauttaminen on kriittinen ydinkysymys koko kaupungin tulevaisuudelle.

Keskustan kehittämiseen liittyvät kysymykset pitää pystyä näkemään kokonaisuutena. Poliittisluonteiset intohimot tiettyjen palasten erilliseen tarkasteluun mutkikkaasta palapelistä välittämättä pitäisi pyrkiä väistämään ja välttämään. Nyt on kyse todella vakavasta asiasta.

Kutakuinkin kaikki hiemankin maailmaa nähneet ymmärtävät elävien kävelykatujen hienouden. Kävelykadut ovat keskeinen palikka viihtyisän ja vetovoimaisen keskustan rakentamisessa. Tämänkin osalta pätee kuitenkin se, että kaupunkisuunnittelu on taitolaji. Kaikkea hienoa ja fiksuakin voidaan tehdä paremmin ja huonommin. Kaunis ajatus ei takaa hyvää lopputulosta. Lopputulos on sitä paitsi tässäkin osa isompaa kokonaisuutta.

Parhaimpien eurooppalaisten kaupunkien vetovoima ei perustu laajojen kävelykatujen verkostoon, vaan joihinkin strategisesti sijoitettuihin valloittaviin autottomiin kadunpätkiin. Käveltävän keskustan pitää olla suhteessa kaupungin kokoon. Ollakseen aidosti vetovoimaisia ja kutsuvia, kävelykadut – yllättäen, edellyttävät ja kaipaavat juuri kävelijöitä. Vaikkapa Roomaan tai Barcelonaan verrattuna Helsingin keskustan torit, aukiot ja kävelykadut vaikuttavat jo nyt autioilta kauneimpanakin kesäiltana, puhumattakaan pitkistä talvikuukausistamme. Elävyys on keskeinen osa menestyvää kaupunkia.

Kaupunginhallitukseen tuomani esitys lähtee siitä, että kehitämme keskustaamme kunnianhimoisen, mutta laadukkaan käveltävän kokonaisuuden näkökulmasta, ennen kaikkea lisäämällä käveltäviä yhteyksiä erilaisten innostavien paikkojen välillä. Kävelyn olosuhteita parannetaan muun muassa siirtymiin Aleksanterinkadulta Esplanadeille ja edelleen Esplanadeilta Kasarmitorin suuntaan. Olennaista on, että myös katuosuuksilla avataan lisää kadulle avautuvaa tilaa, jotta alue myös houkuttelee kävelijöitä. Kuppiloita, kahviloita, erilaisia putiikkeja ja liikkeitä. Kaupunkielämän ääniä, makuja, tuoksuja ja toivottavasti myös ajoittaista tungosta. Eteläsataman ja Kauppatorin alue tulevat muodostamaan erittäin kiinnostavan mahdollisuuden vetovoimaiselle kävelykeskustalle paraatipaikallamme meren äärellä.

Esityksessäni käveltävämmän keskustan julkista kaupunkitilaa täydentävät tulevaisuudessa myös nykyistä selkeämmin kortteleiden sisäiset jalankulkuyhteydet, liiketiloja yhdistävät katetut kauppakujat sekä joukkoliikenteen maanalaisille asemille johtavat kävelyreitit. Erityisen viehättäviä kävellen saavutettavia kohteita syntyy, kun kaupunki mahdollistaa myös kortteleiden katettujen pihatilojen rakentamisen siten, että niitä voi käyttää kahvila- ja ravintolatoimintaan kaupunkilaisten kohtaamispaikkoina. Soveltuviin paikkoihin tuodaan lisää tilaa myös ravintoloiden ja kahviloiden paviljonkimaisille terasseille, jotka kutsuvat viipymään vielä hetkeksi.

Käveltävän keskustankaan osalta kyse ei saa olla vain yksittäisistä ideologisista tavoitteista, vaan siitä, miten rakennamme viihtyisämpää, hauskempaa, maailman toimivimman modernin metropolin ydinkeskustaa pitkälle tulevaisuuteen. Käveltävän keskustan kehittämisessä pitää olla kunnianhimoa, mutta sen pitää kohdistua laatuun, ei määrään.

Esitykseni motiivi ei ole ”poliittinen näyttävyys”, vaan aidosti toimivan, paremman, kokonaisvaltaiseen kaupunkisuunnitteluun perustuvan, kaikille vetovoimaisen kaupungin ja ydinkeskustan rakentaminen. Ydinkeskustan kehittäminen on herkkä kokonaisuus. Nyt tarvitaan vastuullisuutta ja viisautta, ei identiteettipolitiikkaa eikä sirkustemppuja.