Puheet

The Folks Hotel Konepajan kutsuvierasavajaiset 8.10.2020

The Folks Hotel Konepajan kutsuvierasavajaiset 8.10.2020

”Hyvät kutsuvieraat,

Hyvät Folks Hotel Konepajan tekijät ja ystävät,

Martin Luther King on sanonut, että usko on sitä, että ottaa ensimmäisen askeleen, vaikka ei näe kaikkia portaita. Sellaista uskoa ja päättäväisyyttä tarvitaan nyt Helsingissä ja maailmassa enemmän kuin koskaan.

Olen koko pormestarikauteni – ja itseasiassa jo paljon sitä ennen – käyttänyt suurimman osan hereillä oloajastani Helsingin puolustamiseen. Oli kyse sitten helsinkiläisten verorahojen ryöstöstä, tarpeettomasta sote-uudistuksesta tai EU-elvytyspaketin kohdentamisesta. Helsingin puolustaminen on tuntunut oikealta.

Olen uskonut, että olemme oikealla asialla, kun olemme helsinkiläisten asialla. Meidän menestyksestämme hyötyy koko maa ja jokainen suomalainen. Vasta viimeiset kuukaudet ovat saaneet epäilemään kykyjämme ja mahdollisuuttamme puolustaa rakasta pääkaupunkia. Tuntuu, että koronakriisin edessä olemme välillä hukassa.

Tällaisina voimattomuuden hetkinä on hyvä muistaa, että Helsinki on ennen kaikkea paikka ja yhteisö. Kun jossakin osassa yhteisöämme menee huonosti usein muut osat nousevat sitä puolustamaan, tai tsemppaavat entistä enemmän yhteisen onnistumisen eteen. Vaikka muutamat viime kuukaudet ovat olleet vaikeita, tätä henkeä, uskoa ja uskallusta tarvitsemme nyt.

Siksi tuntuu erityisen hienolta seistä täällä tänään juhlistamassa Folks Hotel:n ja kaikkien siihen investoineiden tahojen uskallusta.

Folks Hotelin avaamiseen liittyy muutakin symboliikkaa. Se avautuu aikana, jolloin monille usko matkailun kehittymiseen on koetuksella. Se nousee alueelle, joka olemassaolollaan alleviivaa Helsingin kasvua ja sen keskustan laajenemista ja osittaista siirtymistä itään. Se on osa ekosysteemiä, jossa ravintolat, kulttuuriorganisaatiot, erilaiset ryhmät ja toimijat elävöittävät yhdessä uutta kotiaan ja luovat uudenlaista paikan identiteettiä. Se sijaitsee Konepajalla, joka aiemmin palveli koko kaupunkia VR-Yhtymän konepajana, jossa valmistettiin ja huollettiin rautatievaunuja. Se oli Helsingin suurimpia yksittäisiä työpaikkoja. Nyt se on luovan elämän keskus.

Konepajan alue ja sen uudet toimijat ovat lupaus tulevasta. Koronan jälkeisestä ajasta, jolloin maailma on ehkä muuttunut, mutta sen perusasiat eivät. Ihmiset haluavat edelleen kohdata toisiaan, kokea elämyksiä, inspiroitua ja matkustaa uusiin paikkoihin. Panostus vastuulliseen, paikallislähtöiseen ja ihmisenkokoiseen matkustamiseen on varma panostus tulevaisuuteen.

Helsinki on sitoutunut matkailualan ekosysteemin, ravintoloiden ja kulttuurialojen hyvinvointiin. Koronakriisi iskee teihin lujaa, mutta kunhan pidämme päämme pinnalla voimme hyvin olla paremmissa asemissa kuin ennen koronaa. Olen melko varma siitä, että globaalin kriisin jälkeen kaupungit, jotka ovat toimivia, turvallisia, puhtaita ja ilmastoltaan miellyttäviä ovat parhaissa asemissa menestymään pitkälle tulevaisuuteen.

Oleellista on nyt yksissä tuumin huolehtia siitä, että koronaepidemia ei rampauta palveluitamme eikä aja yrittäjiä pois matkailu-, ravintola-, viihde-, ja kulttuurialoilta. Panostamalla itse turvallisuuteen voimme jo saavuttaa paljon. On kuitenkin myös huolehdittava siitä, että valtakunnan päättäjät ymmärtävät näiden alojen merkityksen työllistäjinä, elinvoiman kasvattajina ja vetovoiman luojina. Helsinkiä ei tarvitse tästä vakuuttaa. Me olemme teidän yhteisönne.

Kiitokset, että investoitte ja uskotte Helsingin tulevaan menestykseen yhdessä kanssamme.

Onnea The Folks Hotel Konepaja!”