Puheet

Puhe kaupunginvaltuustossa – Marian kasvuyrityskampuksen asemakaavan muuttaminen

Puhe kaupunginvaltuustossa – Marian kasvuyrityskampuksen asemakaavan muuttaminen

Kaupunginvaltuusto 9.9.2020

 

Arvoisa valtuuston puheenjohtaja,

Hyvät kaupunginvaltuutetut,

Päätettävänä on yksi koko vaalikauden tärkeimmistä kaavoista.

Päätöksellä on valtava symboliarvo: se symboloi rohkeita tekoja ja suunnanmuutosta. Se kuvastaa uskoamme siihen, että startup-yrittäjyys on Helsingin menestyksen kannalta ratkaisevan tärkeää.

Ennen kaikkea päätös kertoo luottamuksesta siihen, että kaupunki on lopulta koronaa vahvempi – että tulemme tästä kriisistä ulos valmiina parantamaan asemaamme kansainvälisessä kilpailussa osaajista ja pääomista.

On monia syitä sille, miksi startup-yritykset ovat tärkeitä. Ne synnyttävät uusia työpaikkoja. Ne haastavat olemassa olevia rakenteita ja pakottavat koko yhteiskuntaa uudistumaan.

Startup-yritykset tekevät kaupungista kansainvälisemmän tarjoamalla työpaikkoja myös heille, jotka eivät puhu suomea tai ole varttuneet suomalaisessa korporatismissa. Ne houkuttelevat tänne ihmisiä, pääomia ja tutkimustoimintaa. Ne ovat valtava mahdollisuus kaupungin brändin ja tunnettuuden rakentamiselle.

Entisen sairaala-alueen luovuttamiseen alkuvaiheen yritystoiminnan keskittymäksi on liittynyt – ja liittyy yhä – paljon intohimoja. Hanke on ollut alusta alkaen kaupungilta tiedostettu riski. Olemme strategiamme mukaisesti halunneet toimia alustana, ja kokeilla rohkeasti jotain uutta.

Reilut kolme vuotta avaamisen jälkeen on selvää, että riski kannatti. Alueen ensimmäinen vaihe, reilun 170 startup-yrityksen ja yli 1 300 työntekijän Maria 01, on ollut kiistaton menestys. Mariasta on tullut paikka, jossa yhteisöllisyyteen, luottamukseen, matalaan hierarkiaan ja avoimuuteen perustuvan Helsingin ainutlaatuisen kasvuyrittäjyyshengen voi konkreettisesti kokea.

Kaupunki ei voi ottaa saavutuksesta suurinta kunniaa – konsepti on pitkälti helsinkiläisen startup-yhteisön aikaansaannos. Kaupunki on toiminut onnistuneesti alustana ja mahdollistanut pelottomien riskinottajien visiot.

Siihen, että Maria 01:ssä työskentelee nykyisin ihmisiä yli 40 maasta, kiteytyy silti jotain hyvin olennaista kaupunkistrategian hengestä ja tavoitteista.

Alueen laajennusta on suunniteltu täysin uudella ja poikkeavalla tavalla. Sisältökehittäjät, rahoittajat, isot yritykset ja kiinteistöalan toimijat ovat yhdessä kaupungin kanssa ideoineet alueen tulevaisuutta. Hanke toteutetaan yksityisellä pääomalla, yhdessä helsinkiläisen startup-yhteisön kanssa.

Useat kaupungit New Yorkista Müncheniin panostavat juuri nyt valtavia summia julkista rahaa innovaatioiden ja startup-toiminnan edistämiseen. Trendinä on, että tutkimus- ja kehitystoiminnot, suuret yritykset, pääomasijoittajat ja startupit hakeutuvat yhteen. Kaupunkiratkaisuja kehitetään kokeilualustoilla ja tosielämän ympäristöissä. Marian kasvuyrityskampus on kaikkea tätä.

Maria 01 on jo nyt Euroopan kymmenen merkittävimmän kasvuyrityskeskittymän joukossa. Se, mikä erottaa Marian muista, on ennen kaikkea vahva yhteisöllisyys. Houkutteleva yhteisö on erityisen arvokas kilpailuetu tilanteessa, jossa kansainväliset osaajat hakevat turvallista ja korkean elämänlaadun kotikaupunkia. Jo nyt ensimmäiset ruotsalaiset startupit ovat sijoittuneet Mariaan. Tämä on historiallista – aiemmin virta on käynyt poikkeuksetta toiseen suuntaan.

Arvoisat valtuutetut – koronakriisistä palautumisessa ja uuden luomisessa tarvitaan konkreettisia tekoja. 50 000 neliömetrin, 4 000 työntekijän ja 500 yrityksen kampuslaajennus on konkreettinen teko.

Se, että Helsingissä kehittyy yksi Euroopan kiinnostavimmista ja suurimmista kasvuyrittäjyyskeskittymistä, luo valtavasti toivoa tulevaisuuteen.