Blogi

Lapinlahden sairaala-alueelle vihdoin tarjolla hieno kokonaisratkaisu

Lapinlahden sairaala-alueelle vihdoin tarjolla hieno kokonaisratkaisu

Vuonna 1841 valmistunut Lapinlahden sairaala-alue on olennainen osa Helsinkiä. Alueen ja rakennusten käytöstä on käyty keskustelua jo vuosia. Sairaalatoiminta päättyi lopullisesti vuonna 2008 ja viime vuosina huonokuntoisia tiloja on vuokrattu nimellisellä hinnalla väliaikaisesti kansalaistoiminnan käyttöön. Sairaalarakennus on mittavan peruskorjauksen tarpeessa. Hinta-arvio korjaukselle on vähintään 20 miljoonaa euroa.

Kaupungin tavoitteena on ollut löytää alueelle pitkäaikainen ratkaisu, jolla Lapinlahti saadaan arvoiseensa käyttöön. Asiaa on tällä vaalikaudella edistetty määrätietoisesti ja hyvässä hengessä kaupungin eri toimijoiden yhteistyönä.

Kaupunkiympäristölautakunta selvitti vuonna 2018, olisiko kaupungin tekemälle rakennusten peruskorjaukselle edellytyksiä vai pitäisikö rakennukset myydä tiukoin ehdoin. Tuolloin päädyttiin yksimielisesti siihen, että järjestetään rakennusten myyntiin tähtäävä ideakilpailu.

Kilpailuehdotusten tuli toteuttaa kaupungin asettamat tiukat tavoitteet historiallisten arvojen suojelusta. Yksi tärkeimmistä ehdoista oli puiston jättäminen kaupunkilaisten käyttöön.

Ideakilpailun eri vaiheita käsiteltiin peräti neljä kertaa pormestarin johtamassa kaupungin suurhankkeiden koordinaatioryhmässä, joka on perustettu kaupungin keskeisten rakentamishankkeiden edistämiseksi. On ollut hyödyllistä, että niin pormestari kuin apulaispormestarit kulttuurin ja vapaa-ajan sekä kaupunkiympäristön toimialalta samoin kuin kaupungin rakentamisesta ja taloudesta vastaavat johtavat virkamiehet ovat voineet istua saman pöydän ääressä erilaisten isojen hankkeiden keskeisissä vaiheissa ja yhdessä sitoutua niiden edistämiseen.

On sääli, että hyvin valmistellun Lapinlahden kilpailun kahdesta toisen vaiheen ehdotuksesta vain yksi oli lopulta jäljellä toisen vetäydyttyä viime metreillä. Tällaista kuitenkin tapahtuu, kun kohde on erityisen haasteellinen.

Lapinlahden alueelle on asettunut joukko toimijoita, jotka vastustavat nyt kiivaasti uusia suunnitelmia.

Päättäjien pitää pystyä seisomaan kaikkien taiteen sääntöjen mukaan tehtyjen prosessien takana tästä huolimatta. Pitää myös kyetä tekemään priorisointeja. Kiinteistöihin varattuja euroja täytyy laittaa mm. homekoulujen korjauksiin, eikä tukea alhaisilla vuokrilla muutamia yrittäjiä kaupungin parhaalla paikalla. Kaupungin tulee toimia yhdenvertaisesti ja kaupungin tulee hoitaa Lapinlahden alue kuntoon. Tähän meillä on nyt käsissämme realistinen ratkaisu.

On merkityksellistä, että kerrankin on löydetty sijoittaja, joka haluaa sitoutua arvorakennusten suojeluun. Toivoisin, että näin olisi useamminkin. Tällaisen mahdollisuuden hylkääminen tuntuisi täysin elämälle vieraalta.

On myös selvää, että nykyisenkaltainen toiminta – nykyisellä äärimmäisen halvalla vuokratasolla – voisi jatkua vain, jos rakennusten annetaan rapistua ja kaupunki laittaisi jatkuvasti ylimääräistä rahaa puiston ja rakennusten perusylläpitoon. Tällaiseen ei koronakriisin aiheuttamassa talousahdingossa ole kerta kaikkiaan varaa, eikä se olisi kaupungin järkevään taloudenhoitoon perustuvan linjan mukaista muutenkaan.

Kilpailun voittanut ehdotus vastaa kilpailuohjelman tavoitteisiin hyvin. Ehdotuksessa entisen mielisairaalan päärakennukseen sijoittuisi hyvinvointipalveluita ja Tove Janssonin kotimuseo. Alueelle tulisi myös meriuimala ja sauna sekä kasvimaa kaupunkiviljelijöille. Koko alueen pinta-alasta vain viisi prosenttia varattaisiin uudisrakentamiselle – aivan Länsiväylän vierestä.

Puisto jää pysyvästi kaupungin omistukseen ja säilyy kaikille avoimena. Ehdotus on sekä suunnitelman että taloudellisen toteutettavuuden näkökulmasta uskottava. Käytännössä sairaalarakennuksen hintava korjaus rahoitetaan lisärakentamisesta saatavilla tuloilla.

Kaupungin linjakas toiminta on tärkeää paitsi tasapuolisuuden, myös uskottavuuden näkökulmasta. Helsinki haluaa olla luotettava ja yhteisillä säännöillä pelaava kumppani. Näin on aivan erityisesti aikana, jolloin investoinneista on maailmalla kova kilpailu.

Lapinlahden hienolle alueelle on vuosikymmenten tuloksettoman kehittämistyön jälkeen huiman hieno mahdollisuus löytää pysyvä, taloudellisesti toteuttamiskelpoinen, kulttuurihistorialliset ja kaupunkikuvalliset arvot hyvin turvaava ratkaisu. Olenkin hyvin tyytyväinen siihen prosessiin, joka kaupungin sisällä on toteutettu.

 

Olen luottavainen, että hanke etenee suotuisasti kaupungin päätöksenteossa. Hankkeen kiistattomat ansiot ja kilpailun vaatimusten täysimääräinen toteuttaminen sekä kaupungin taloudellisten etujen mukaisuus uskoakseni varmistavat, että prosessin eri vaiheissa yhdessä tukemamme hanke menee eteenpäin.

 

Kuva: Pia Läspä