Puheet

Tanssin talon peruskiven muuraus

Tanssin talon peruskiven muuraus

Vaikka näinä aikoina on kovin muodikasta sanoa, että seiniin keskittyminen on vanhanaikaista ei kukaan tänään varmasti kiellä, että olemme historiallisen asian äärellä. Paikan luominen on osoitus arvostuksesta, uskosta alaan ja sen merkitykseen osana yhteisöä. Paikan luominen tanssille on pitkän ja vaiherikkaan historian yksi merkkipaalu.

Konsten och platserna för konst är symboler för framgång i samhället, men också för en förbindelse att utveckla den egna kulturen. Ateneums och Nationalteaterns byggnader var på sin tid en början till något nytt på samma sätt som Dansens hus. Utan modern kultur föds inga klassiker.

On tärkeää, että nykyajan päättäjät tunnistavat oman vastuunsa kulttuurin synnyttämisessä. Mitä me olisimme nyt ilman suomalaisen yhteiskunnan alkuaikojen visionäärejä, jotka ottivat suuria riskejä nuoren maan identiteetin synnyttämiseksi? Suuri osa heistä ei ollut virkamiehiä tai poliitikkoja, vaan yksityisiä ihmisiä, joiden palo taiteen ja kulttuurin merkitykseen synnytti oopperoita, taidekokoelmia ja merkittäviä rakennuksia.

Tänään peruskiven muuraukseen kulminoituu myös Tanssin talon historia julkisen ja yksityisen yhteistyönä. Ilman Erkon säätiön sitoutumista ja Jane ja Aatos Erkon henkilökohtaista intohimoa tätä taloa tuskin olisi rakennettu tai ainakin sen toteutuminen olisi kestänyt vuosia kauemmin.

Helsingin näkökulmasta investointi taiteen paikkoihin on investointi vetovoimaan ja kaupunkilaisten hyvinvointiin. Taide ja kulttuuri nostavat kaupungin profiilia maailmalla, houkuttelevat lisää matkailijoita ja uusia asukkaita ja tekevät Helsingistä paremman kodin täällä asuville. Taiteen äärelle pääseminen on modernissa kaupungissa samanlainen peruspalvelu kuin vaikkapa päivähoito tai julkinen liikenne. Kun kansainvälinen huippuosaaja miettii, missä haluaa työskennellä ja kasvattaa perheen, on näillä asioilla valtava merkitys.

I believe strongly in the words of Michael Bloomberg: Culture brings more capital than capital brings culture. Investment to the Dance House Helsinki is an investment towards good life. Nowadays people are more interested in museums than ever before, the music field is developing rapidly, events have been recognized as an important aspect of the strategy and success of Helsinki.

One sign of a modern metropolis is that it holds a vivid and many-sided cultural life. Helsinki can – and should – develop its cultural landscape with many simultaneous developments – like Amos Rex, Helsinki Biennale, Architecture and Design Museum and Konepaja in Vallila.

One of the most important aspects of the development of this vibrant cultural scene is mutual collaboration and an ambitious international outlook. Both of these have been the guiding principles of the dance sector on Finland already for years.

Tanssi taiteena on yksi haastavimmista ja tanssijaa työ seuraa elämässä mukana joka sekunti. Huippu-urheilijan fysiikkaan yhdistyy taiteilijan herkkyys. Tanssin esittämiseen kuuluu kuitenkin myös laaja joukko muita ammattilaisia, joiden työ ei välttämättä aina ole näkyvää. Koreografit, puvustajat, teknikot, visualistit, valaisijat ja muut tanssin alalla toimivat ammattilaiset ansaitsevat sen minkä me muutkin – arvostuksen omaa työtään kohtaan ja parhaat mahdolliset edellytykset sen tekemiselle.

Tanssin talo ei silti ole mikään palkinto. Se on haaste ja mahdollisuus nykyisille ja tuleville alan toimijoille. Se on rohkaisu tanssin alasta haaveileville nuorille. Ja ennen kaikkea se on lähtökohta uudelle, kunnianhimoiselle aikakaudelle suomalaisen tanssin tekijöille ja yleisöille.

 

Kuva: JKMM Arkkitehdit