Puheet

Kiinalainen uusivuosi 24.1.2020

Kiinalainen uusivuosi 24.1.2020

Your Excellency

Hyvät naiset ja herrat

Mina damer och herrar

 

Kiinalaisen uudenvuoden – eli tarkemmin kevätjuhlan – tapahtumaa on vuosisatojen ajan juhlittu monissa eri muodoissa, mutta aina kiitollisuuden ja hyvän onnen merkkinä. Suurin osa kevätjuhlaan liittyvistä rituaaleista on säilynyt kautta historian tähän päivään asti. Vuodesta 2007 Helsingissäkin vietetty juhla tunnetaan musiikista, tanssista, hyvästä ruuasta ja yhdessäolosta perheen kanssa. Meille Helsingissä juhla tuo erityisesti kaivattua valoa ja lämpöä talven pimeimpään aikaan.

Kiinalainen uusi vuosi on myös hyvä hetki huomioida erityinen suhteemme Pekingin kaupungin kanssa. Jo pitkään Peking on ollut paitsi ystävyyskaupunkimme, myös Helsingin katukuvaa rikastuttava, suomalaisille yhä tutummaksi käyvä paikka. Pekingin merkitys Helsingille on paitsi matkailua ja kulttuuria, myös taloutta, kauppaa ja investointeja. Maantieteellinen sijainti selittää tästä merkityksestä vain osan – isompi rooli on ollut monimuotoisilla ja -polvisilla suhteilla, joita on vaalittu vuosikymmenien ajan.

Since its first edition, the Chinese New Year celebration in Helsinki has grown into a major event that more and more people look forward to every year. It has made its home here at Oodi– a modern town hall and a centre of knowledge, reflecting the importance of coming together as people.

In the Chinese culture, the notion of time and perseverance give people a sense of belonging and purpose. I hope we find that same sense of belonging by grasping this moment to celebrate with our families and friends – Chinese, Helsinkians, or other. I want to thank all the organizers of the event for a wonderful experience and continuously developing programme that brings joy and colour to the Nordic winter season.

Tuleva vuosi on kiinalaisen horoskoopin mukaan Rotan. Se tarkoittaa kaikille merkeille uutta toivoa ja mahdollisuutta uudistumiselle. Siihen liitetään vahvasti vauraus ja kehittyminen. Jurosta ulkomuodostaan huolimatta kiinalaisessa perinteessä tämä neuvokas selviytyjä on mainettaan paljon parempi. Tulkoon tästä Rotan vuodesta meille kaikille onnekas.

Helsingin kaupungin puolesta toivotan teidät tervetulleiksi viettämään kiinalaista uutta vuotta Helsingissä!

På Helsingfors stads vägnar önskar jag er alla välkomna till firandet av det kinesiska nyåret i Helsingfors!

On behalf of the City of Helsinki, I wish you welcome to join the celebration of the Chinese New Year in Helsinki.