Puheet

Opiskelijoiden soihtukulkue 6.12.2019

Opiskelijoiden soihtukulkue 6.12.2019

Hyvät ylioppilaat

Kära studenter

 

Maailma, jossa elämme, on paljon parempi kuin 20, 50 tai 100 vuotta sitten. Uusien edistysaskelten aikaansaaminen on monesta syystä nyt aiempaa vaikeampaa ja monimutkaisempaa.

Jokainen sukupolvi on joutunut tekemään kovasti töitä kehityksensä eteen. Nyt emme selviä samoilla keinoilla kuin ennen. Menestyksen merkit ovat erilaiset. Hyvän elämän rakennuspalikat ovat muutoksessa. Maailma on nopeampi ja moniulotteisempi kuin aiemmin.

Omassa nuoruudessani murehdittiin maailmanrauhasta ja ydinsodasta.

Siinä taistelussa yksittäisen tavallisen ihmisen vastuu oli kuitenkin vähäinen. Olimme suurimmaksi osaksi sivustaseuraajia maailmanpolitiikan näyttämöllä. Ikään kuin katsomossa ilman todellista ymmärrystä roolistamme.  Minun sukupolveni nuoria haastettiin toisella tapaa kuin nyt. Saimme kokea riittävämme, vaikka haasteita oli meilläkin.

Nyt elämme maailmassa, jossa mikään ei ole tarpeeksi. Ilmastonmuutoksen vastainen taistelu, eriarvoistumisen ehkäiseminen ja modernin demokratian puolustaminen ovat maailman kohtalonkysymyksiä, jotka vaikuttavat meistä jokaiseen asuinpaikasta, taustasta, varallisuudesta tai iästä riippumatta. Kukaan ei voi sulkea silmiään siltä, miten riippuvaisia olemme toisistamme. Jokainen on vedetty mukaan taisteluun paremman maailman puolesta.

Yksilön ja yhteisön vastuut sekoittuvat. Kukaan ei enää ole sivustaseuraaja.

 

Never before in history have we known such a sense of urgency, but been so divided in our views of the best course for the world. Our ambition is matched by someone else’s ignorance.

Our determination is matched by someone else’s denial. Our knowledge is matched by someone else’s foolishness.

Never before in history have we been faced with so much knowledge, understanding and possibilities – and seem to be able to do so little with it.

 

Helsingfors är en exceptionellt trygg stad. Vi har inga stora naturkatastrofer.

För oss är det möjligt att utbilda, försörja och uttrycka sig. Vi lever i ett mycket ärligt och jämlikt samhälle.

Olemme kuitenkin yhtä osallisia maailman tilaan kuin muutkin kansakunnat.

Vain käytännön teoilla on tässä taistelussa merkitystä. Sitoutumisemme ja päättäväisyytemme määrittelevät sen, kuinka tämän yhteisen kotiplaneettamme lopulta käy. Olemmeko valmiit tekemään välttämättömät uhraukset ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa ja hyväksymään uudenlaiset menestyksen merkit – ihmisinä ja yhteiskuntana?

Lopulta olen kuitenkin optimisti. Katsoessani teitä uskon, että meillä on kaikki mahdollisuudet muuttaa maailman kurssia. Vastakkainasettelun sijaan kykenemme rakentamaan ymmärrystä ja vaalimaan jatkuvan muutoksen tuomia mahdollisuuksia. Epäluulon sijaan olisimme uteliaita. Etäisyyden sijaan lähentyisimme toisiamme. Yhteisöllisyys on kohtalomme – mutta myös ainoa mahdollisuutemme selviytymiseen. Katsomoa ei enää ole. Olemme kaikki tällä pelikentällä yhdessä.

 

Arvoisat nuoret,

Helsinki on maan ylivoimaisesti kansainvälisin ja eteenpäin katsovin paikka. Helsingissä suhtautuminen ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun, vähemmistöjen oikeuksiin ja avoimuuteen maailmalle on jotakin aivan muuta, kuin useimmissa muissa maamme kolkissa.

Silti tämäkään ei vielä riitä. Vaikka olemme aikaansaavia, pääkaupunkikaan ei voi olla kansainvälisemmän ja eurooppalaisemman Suomen ainoa esitaistelija. Suuret haasteet tuovat aina kansakuntia yhteen – se oli yhtä totta itsenäisyyspäivänä 102 vuotta sitten kuin nyt.

Itsenäisyyspäivä merkitsee suomalaisille paitsi historiallisten tekojen muistamista, myös uusien horisonttien saavuttamista. Uusille suomalaiselle itsenäisyys ja rauha voivat ensimmäistä kertaa tarjota mahdollisuuden miettiä ”mitä minä haluan elämältä”. Vaihtoehtojen ja toivon löytäminen ovat suurimpia lahjoja, mitä kukaan voi saada.

Olkaamme ylpeitä saavutuksistamme. Etsikäämme yhdessä sama voima myös seuraavien sukupolvien puolesta.

Mikään ei ole mahdotonta. Mikään ei ole suurempaa kuin tämä.

 

Eid alaistiqlal saeid!

Maalinta Xsornimadda Guud!

С Днем независимости!

ONNELIK ISESEISVUSPÄEV!

Happy independence day!

Glad självständigshetsdag!

Hyvää itsenäisyyspäivää!