Blogi

Slushista Pekingin kautta Postiin, 25.11.2019

Slushista Pekingin kautta Postiin, 25.11.2019

Kynnys sille, että jättäisin Slushin väliin, on erittäin korkealla. Slush on näyteikkuna tulevaisuuteen, toivoa ja lupauksia antava megatapahtuma, valo pimeän syksyn keskellä. Slushissa voi aistia minne maailma on menossa. Harvoin suunta on taakse päin ja siksi Slushissa tuleekin hyvälle tuulelle.

Slush on tärkeä tapahtuma Suomelle, mutta erityisesti Helsingin kaupungille. Se on meille merkki ja todiste siitä, että kilpailemme kansainvälisessä sarjassa. Slush tuo myös Helsinkiin valtavan määrän sellaista, mitä tänne ei muuten helposti tulisi. Lahjakkaita ihmisiä, valtavia investointisalkkuja, korkeimman tason kansainvälistä näkemyksellisyyttä. Helsinki panostaakin Slushiin paljon, tänä vuonna vielä huomattavasti enemmän kuin aiempina vuosina.

Kaikesta tästä huolimatta vietin viime viikon lopun päivät Pekingissä enkä Helsingissä Slushin lumoissa. Henkilökohtainen kutsu New Economy Forumiin oli yksinkertaisesti asia, josta ei voinut kieltäytyä. Yhden Slushin ennakkotilaisuuden jälkeen tieni veikin tällä kertaa Kiinaan.

Runsaat kaksi päivää Yhdysvaltain ja Kiinan korkea-arvoisimpien yritysjohtajien kanssa pohtimassa maailman menoa olikin täysin ainutlaatuinen kokemus. Bloombergin isännöimässä tilaisuudessa päähuomio oli ymmärrettävistä syistä USA:n ja Kiinan välisissä kauppasuhteissa. Henry Kissingerin, Bill Gatesin, Hank Paulsonin, Kiinan ylimmän johdon tai vaikkapa Tencentin Martin Laun esiintymisissä aihe oli vahvasti läsnä.

Mutta puhuttiin Pekingissä monesta muustakin. Tekoäly, 5G ja ilmastonmuutos saivat ansaitsemansa huomion, kuten moni muukin tulevaisuutta määrittävä teema. Populismista ja protektionismistakin keskusteltiin tapahtuman päälavalla.

Sen ohella, että sain aitiopaikalta seurata maailman business-eliitin välillä käytyä yllättävän avointakin keskustelua, osallistuin itse puhujana niin McKinseyn, Mastercardin kuin Hyundain oheistapahtumiin. Helsinkiä arvostetaan. Viime viikon jälkeen toivottavasti taas hieman enemmän. Supervalloilla on automaattinen paikkansa auringossa, meillä ei. Jokainen tilaisuus on hyödynnettävä. Jokainen mahdollisuus viedä eteenpäin ilosanomaa Suomen ja Helsingin asemasta kehityksen eturintamassa, on käytettävä.

Yhteistä niin Slushille kuin Yhdysvaltain ja Kiinan yritysjohdon tapaamisille on katse eteenpäin -asenne. Maailma muuttuu kovaa vauhtia ja tässä muutoksessa tulee olla ensimmäisten joukossa. Paikalleen ei voi jämähtää. Tässä maailman ajassa pitää juosta aika lujaa pysyäkseen edes paikallaan.

Suomeen saavuttuani huomasin pääkeskusteluaiheen olevan edelleen valtionyhtiö Postissa. Keskustelu ei tunnu kurkottavan tulevaisuuteen. Ei edes paikallaan pysymiseen. Hallitus aiheuttaa kovilla ja vahvasti ei-konventionaalisilla otteillaan suurta vahinkoa ei pelkästään Postille vaan kaikille valtionyhtiöille, ehkä laajemminkin järjestelmämme uskottavuudelle.

Jokainen maailmantalouden murros on monista kiistattomista hyödyistään huolimatta ollut myös kivulias. Näin on tälläkin kertaa. Vaihtoehtoa ei kuitenkaan ole. Tai toki aina on vaihtoehto kieltäytyä hyväksymästä muutosta, heittäytyä neliraajajarrutukseen, kuvitella kansallisen tason politiikan olevan digitalisaation voimaa väkevämpi.

Slushissa ei ajatella näin. Eikä näin ajateltu USA:n ja Kiinan yritysjohdon tapaamisissa. Siitä, että Valkoisessa talossa ajatellaan toisinaan toisin, kärsii koko maailma. Siitä, että Valtioneuvoston linnassa ajatellaan toisin, kärsii vain pieni ja piskuinen Suomi.

Onneksi on Slush

(Kuva: (c) Helsinki Marketing/ Jussi Hellsten)