Blogi

Vastakkainasettelusta yhteisymmärrykseen

Tänään on hieno päivä! Kaksi kepulaista ex-ministeriä kirjoittavat eepoksen Helsingistä!

Tilanne on niin ainutlaatuinen, että se ansaitsee pari ajatusta. Helsingin missiona ei koskaan ole ollut muun Suomen heikentäminen. Kyllä pääkaupungissa ymmärretään, että Suomi on vahvempi kun sen kaikki osat ovat mahdollisimman vahvoja. Helsinkikin.

Pääkaupungin missio ei myöskään ole kilpailla Suomen muita kaupunkeja tai alueita vastaan, vaan pyrkiä pärjäämään mahdollisimman hyvin kansainvälisessä sarjassa, houkutellen uusia investointeja ja osaajia koko Suomelle. Tähän Helsinki tarvitsee nykyistä enemmän myös valtiovallan ymmärrystä ja kumppanuutta.

Syytä on muistaa sekin, että mitä paremmin Helsinki menestyy, sitä enemmän se maksaa verotulotasausta muualle Suomeen. Tänäkin vuonna Helsinki maksaa pelkästä kunnallisverotuloistaan 340 miljoonaa euroa muille kunnille, mikä vastaa lähes 2,5 prosenttiyksikön tuottoa Helsingin kunnallisveron tuotosta. Helsingillä ei ole mitään tätä vastaan, näin systeemin kuuluukin toimia.

Ehkä olemmekin Töllin ja Mannisen kanssa hyvin samoilla linjoilla, jos herrojenkin johtopäätös tässä lopulta on, että Suomi tarvitsee menestyvät maakunnat ja menestyvän Helsingin.

Suuri viisaus piilee siinä, miten rakennamme maamme erilaisille osille eväät menestyä. Siitä meidän pitäisi puhua paljon enemmän. (10 pisteen vihje: yksi yhden koon -hallintomalli ei ole tällainen viisas ratkaisu).

Linkki Hannes Mannisen ja Tapani Töllin julkaisuun: