Puheet

Helsingin matkailuseminaarin avaus, Konepajan Bruno

Hyvät matkailualan ammattilaiset,
Dear travel industry professionals,

Vuosi 2017 oli matkailun kannalta ennätyksellinen vuosi ja sitä seurannut aika on osoittanut, ettei kyseessä ollut poikkeus. Helsinki kiinnostaa kohteena paljon, laajasti ja monesta syystä. Osansa kasvussa on toki myös sillä, että ala maailmanlaajuisesti kasvaa, ja että uusista maista – kuten Kiinasta – olevaa potentiaalia ei vielä ole täysin päästy hyödyntämään.

Pohjoismaisesta näkökulmasta Helsingin kehitys on tullut kovaa, mutta jälkijunassa. Tämä on antanut meille mahdollisuuden myös välttää joitakin niitä matkailun epätoivottuja lieveilmiöitä, joiden takia matkailun maine ei aina paikallisyhteisön keskuudessa ole ollut hyvä.

Helsingin matkailun kehittäminen on jo useamman vuoden ajan keskittynyt laatuun – ei määrään. Tavoitteenamme ei ole houkutella kaupunkiin lisää risteilymatkustajia piipahtamaan, vaan nimenomaan Helsingin omintakeisuudesta kiinnostuneita ihmisiä viipymään pidempään. Paikallisuus on aina ollut Helsingin vahvuus, mutta vasta viime vuosina siitä on tullut maailmanlaajuisesti trendikästä. Live like a local on helppo ajatus toteuttaa Helsingissä, jossa liikkuminen on helppoa, kaikki puhuvat englantia, ihmisten asenne matkailijoita kohtaan on ystävällinen ja ymmärrys matkailijoiden osin mahdollistamasta palvelukattauksesta myös paikallisille on lyönyt läpi esimerkiksi saariston kehittymisen muodossa.

Hotellikapasiteetti on Helsingissä lähiaikoina puhuttanut paljon. Tilastojen valossa hotellit ovat täynnä kaikissa pohjoismaiden pääkaupungeissa. Kapasiteetin kasvattaminen tulevina vuosian on selkeä tavoite – mutta vähintään yhtä tärkeää on pystyä laajentamaan tarjonnan laatua. Majoituksen saatavuus kaikissa muodoissa ei ole vain matkailun kehittämisen kysymys – Helsingin kilpailukyky tapahtuma- ja kongressikaupunkina riippuu siitä, että täällä voi asua hyvin ja järkevään hintaan.

Ilmastonmuutos ja digitalisaatio ovat aikamme keskeisimpiä transformaatioita. Molemmat vaikuttavat lähtemättömästi ja pysyvästi myös matkailuun. Kestävän matkailun kehittäminen on paitsi välttämätöntä, myös haluttua tiedostavien matkailijoiden keskuudessa. Kestävyys niin liikkumisen, asumisen kuin elämyksellisyydenkin puolesta on Suomessa vahvuus. Tätä ei kuitenkaan voi pitää itsestään selvänä kilpailuetuna myös tulevaisuudessa.

Digitalisaatio vaikuttaa elämässämme kaikkeen. Sen merkitystä myynnin lisääjänä, tietoisuuden laajentajana, ymmärryksen rakentajana sekä näkemyksellisyyden edistäjänä ei voi yliarvioida. Samaan aikaan kuitenkin toive aitojen elämysten äärelle pääsystä älylaitteiden sijaan on yksi kestävistä trendeistämme. Helsinki on ollut monin tavoin edelläkävijä digitaalisten palveluiden ja elämysten kehittäjänä – näistä esimerkkeinä vaikka WeChat Miniprogram ja Virtual Helsinki Zoanin kanssa. Tulevaisuudessa viisaus asuu kuitenkin siinä, miten virtuaalinen ja aito voidaan yhdistää tavalla, joka tukee kestävää kehitystä ja tavoitetta matkailusta paitsi taloudellisen tuloksen tuojana, myös kaupungin kansainvälisen brändin ja vetovoiman rakentajana.

This year Helsinki is the European Capital of Smart Tourism. Our ability to utilize the latest digital and virtual technologies to forward our attractiveness as a destination has been noted. However, this ability can only be successful in the long-term if paired with developing Helsinki as a city that offers a genuine, sustainable community to all who want to live like a local.

Our focus should be, that Helsinki is the best city in the world for the people who live here and offers the most progressive circumstances for good urban life. When we succeed in this, we will not only attract travelers from all over the world but also manage to live up to our brand as the most functional city in the world.