Blogi

Ilmastoystävällisempää ruokaa

Ilmastoystävällisempää ruokaa

Helsingistä löytyy tänä päivänä useita vain kasvisruokaan ja vegaaniruokaan keskittyneitä ravintoloita. Jokaisesta itseään kunnioittavasta helsinkiläisestä ravintolasta ja lukuisista kahviloista löytyy vegaanista tarjontaa. Juuri äskettäin meille perustettiin Suomen ensimmäinen täysin vegaaninen hampurilaisketju. Helsinkiin tehdään jopa matkoja vegaanisten ravintoloiden tarjonnan innoittamana.

Arjessa (salami)pitsaperjantain rinnalle on noussut lihaton lokakuu ja vegaanihaaste. Eikä kasvisruoka mitenkään vierasta ole ollut aiemminkaan. Helsinkiläisten koulujen suosikkiruoka on kautta vuosikymmenten ollut pinaattiletut. Ja ohrapuurokin on mahtunut kymmenen kärkeen. Uusia kasvisruokia on viime vuosina kehitelty kouluihin niin ikään kiihtyvään tahtiin. Vegaaniset kasvisfajitakset ja soijarouhepitsa ovat nousseet uusiksi suosikeiksi.

Itse asiassa Helsingin kouluissa tarjotaan nykyisin todella paljon kasvisruokia. Esimerkiksi kouluruuan suurimman tuottajan Palvelukeskus Helsingin 30 päivän ruokalistalla lähes 60 % pääruuista on kasvisruokia. Kalaa on yksi ateria kymmenestä ja erilaisia liharuokia vajaa kolmannes. Yllättääkö?

Myös kaupungin tilaisuuksissa tarjoillaan jo nyt yhä enemmän kasviksia ja suomalaista kalaa, ja täysin vegaaninen vaihtoehto on säännönmukaisesti tarjolla.

Ymmärrys ruuan ilmastovaikutuksista on koko ajan parempi.  Yksi keino lisätä ilmastoystävällisyyttä on korvata yksittäisessä ruokalajissa osa lihaproteiinista kasvisproteiinilla. Esimerkiksi jauheliharuuissa olisi helppo lisätä kasvisten osuutta. Samoin erityisesti kotimaisen järvikalan ilmastoystävällisyys on korkea.

Maatalous ja elintarvikeyrittäjät ovat tehneet merkittäviä innovaatioita kasvisruuan puolella. Suomalaiselle elintarvikeketjulle tämä kehitys on mahdollisuus. Niin kasviproteiinien ja esimerkiksi kauratuotteiden kehittelyn puolella, kuin myös laadukkaan lihatuotannon puolella. Eläinkunnan tuotteita voi syödä harvemmin, mutta samalla laadukkaammin, hyvällä omallatunnolla.

Ilmastonmuutoksen hillitseminen on ihmiskuntamme kohtalonkysymys. Johtavien kaupunkien pitää olla ilmastonmuutoksen torjunnan eturintamassa, koska konkreettiset ilmastoratkaisut tulevat tapahtumaan kaupungeissa.

Helsinki tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Meillä on yksi maailman kunnianhimoisimmista ja samalla konkreettisemmista ilmasto-ohjelmista, joka sisältää yli 140 käytännönläheistä toimenpidettä päästöjen vähentämiseksi.

Ruuan ilmastovaikutukset ovat merkittävät. Käytännössä kasvispainotteisempaan ruokaan siirtyminen on yksi tärkeimpiä ilmastotekoja.

Voin tehdä omia ilmastolupauksia ja kannustaa muitakin samaan. Isoja muutoksia saadaan kuitenkin aikaan, kun isot toimijat lähtevät mukaan. Kaupunkien tulee olla tässä(kin) suunnannäyttäjiä. En rakasta pakkoja, mutta joskus niille on paikkansa. Yksi tärkeimmistä pakoista on pakko pysäyttää ilmastonmuutos.

Ilmastoystävällisen ruuan osuutta voidaan lisätä monin toimenpitein, ja nämä toimenpiteet Helsingissä selvitetään.

Ps. Lupaan, että omaltakin lautaseltani löytyy entistä ilmastoystävällisempää ruokaa.

Kuva: Jussi Hellsten