Puheet

Puhe kansalaistorilla kiinalaisen uuden vuoden juhlassa

Puhe kansalaistorilla kiinalaisen uuden vuoden juhlassa

Your Excellency, Arvoisa ministeri, Hyvät naiset ja herrat, Mina damer och herrar,

Helsingin kaupungin puolesta toivotan teidät tervetulleiksi viettämään kiinalaista uutta vuotta Helsingissä!

På Helsingfors stads vägnar önskar jag er alla välkomna till firandet av det kinesiska nyåret i Helsingfors!

On behalf of the City of Helsinki, I wish you welcome to join the celebration of the Chinese New Year in Helsinki.

Helsingin ja Pekingin kaupunkien yhdessä isännöimä kiinalaisen uudenvuoden juhlan perinne tuo iloa ja elämää talviseen Helsinkiin. Juhlintaan on pyritty sisällyttämään mahdollisimman paljon tuttuja kiinalaisia uudenvuoden elementtejä, kuten herkullisia ruokia, värikkäitä lyhtyjä, tanssivia lohikäärmeitä sekä tietenkin ilotulitusta.

Helsingin ja Pekingin suhde on jo vuosikymmeniä ollut erityisen merkittävä. Paitsi maantieteellinen sijoittumisemme, myös yhteiset perinteemme ovat tuoneet kaupunkejamme yhteen. Tänä vuonna korostuu erityisesti talviurheiluteema, jonka tähtäimessä ovat tulevat Kiinan talviolympialaiset. Aiheet ulottuvat koululiikunnasta huippu-urheiluun ja valmentajakoulutuksesta urheiluteknologiaan. Yhteistä meille on liikkumisen ilon jakaminen.

The traditional Chinese New Year Festival in Helsinki, hosted by the City of Helsinki together with the City of Beijing, is always a happy event. I actually believe that the Chinese New Year is – in strictly historical terms – the oldest event in Helsinki. Its roots go back to the Han Dynasty, more than two millenniums ago. Our “local” most ancient event is the Herring festival from 1743.

Since the first edition in 2007, the Chinese New Year celebration in Helsinki has grown into a major event that more and more people look forward to every year. Always, there is something new added to the tradition. This time, we have a new venue and an exciting new backdrop thanks to the inauguration of Oodi – a modern town hall and a centre of knowledge, reflecting the importance of coming together as people.

Our aim is to make Helsinki the most functional city in the world. And the best place for people, companies, organizations and ideas to make their home. Helsinki is an open city and we welcome new traditions to take root and evolve here. By sharing traditions we also pave the way for new ideas, innovations and initiatives – this is something Beijing and Helsinki have very much in common.

I want to thank all the organizers of the event for a wonderful experience and continuously developing programme that brings joy and colour to the Nordic winter season.

Kiinalaisen horoskoopin mukaan siirrymme pian Koiran vuodesta Sian vuoteen. Luonteeltaan rehellinen sika symboloi suurta mielenlujuutta. Sian vuonna syntyneet ovat myös päättäväisiä ja rohkeita, ja vaikka he ulkonaisesti ovatkin ehkä hiomattomia, ovat he uskollisia ja ajattelevaisia. Sosiaaliset siat ovat ytimiltään rehellisiä ja suurisydämisiä nautiskelijoita, jotka ymmärtävät kaiken hyvän päälle. Tulkoon alkavasta Sian vuodesta meille kaikille hyvä ja mieluisa.

Gott nytt Grisens år!

Happy New Year of the Pig!

Kuva: Kari Rosenberg