Puheet

Musica nova avajaisvastaanotto kaupungintalon juhlasalissa, pormestarin avajaissanat

Oman aikamme kulttuuri on usein sitä kulttuuria, jota tuetaan vähiten ja väärinymmärretään eniten. Monesti käy niin, että vasta vuosikymmenien ja joskus vuosisatojen kuluttua meille syntyy kyky ymmärtää ja arvostaa kulttuuria, joka luomisensa hetkellä tuntui liian radikaalilta tai maailmasta irtaantuneelta. Aika auttaa ymmärtämään ja saamaan perspektiiviä – usein se myös valikoi taiteesta sen, joka parhaiten pystyi tulkitsemaan aikansa tuntoja ja tapahtumia.

Taiteilijat kokevat syvästi ja usein herkemmin ne välillä arkipäiväisetkin tapahtumat, jotka muilta ihmisiltä menevät ohi. Taiteilija tarttuu ilmiöön ja aikaan, tekee siitä tulkintaa ja pyrkii jakamaan sitä muiden kanssa.  Meidän tehtävämme yleisönä on ottaa vastaan ja avautua uudelle. Välillä vaikea ja radikaalikin nykytaide voi kukoistaa vain, jos me annamme sille mahdollisuuden. Jos nykytaidetta ei olisi, klassikoita ei koskaan syntyisi.

Musica nova on Suomen suurin ja yksi Euroopan merkittävimmistä nykymusiikin tapahtumista. Tänään on vuoden 2019 festivaalin ensimmäinen päivä. Tulevien päivien aikana saamme kuulla yli 20 esitystä, joihin sisältyy myös kotimaisia kantaesityksiä. Tänä vuonna festivaalilla tutkitaan mm. Atlantin ylittäviä dialogeja, sekä tarinoita David Langin pienestä tulitikkutytöstä Pierre Boulezin tinkimättömyyteen saakka.

Lady Gaga once said: “Music is one of the most powerful things the world has to offer. No matter what race or religion or nationality or sexual orientation or gender that you are, it has the power to unite us”. I firmly believe this sentiment. Additionally, I feel that fostering contemporary culture is one of the key elements of successful cities. Our ability to offer creative environment where ideas, innovations and feelings are valued is a crucial element of our future success. Innovation follows creativity. Money follows innovation. Well-being follows all of these things. I believe – like Mike Bloomberg once said – that “culture brings more capital than capital brings culture”.  Helsinki is committed to the idea of a city as a community. Furthermore, we want to be a community of creatives, a safe-haven for democratic values and a test-bed for ideas and innovations. All this leads to our lasting commitment to contemporary culture and the arts.

Lämmin kiitos kaikille, jotka ovat vuosien saatossa osallistuneet Musica novan synnyttämiseen, kehittämiseen ja menestykseen. Tällaista toimintaa Helsinkiin tarvitaan lisää. Tämä festivaali toimii inspiraationa ja esimerkkinä muille, jotka pyrkivät tuomaan nykykulttuuria läheisimmin kosketuksiin ihmisten kanssa.