Puheet

Puhe ylioppilaiden soihtukulkueelle

Puhe ylioppilaiden soihtukulkueelle

Hyvää itsenäisyyspäivää.

Tänään kokoonnumme perinteisesti muistamaan erityisesti niitä, joiden työllä tämä maa on rakennettu. Jokainen sukupolvi antaa oman panoksensa – jokainen sukupolvi on mahdollisuus tehdä tulevaisuudesta entistä parempi. Meille tämä vastuu on erityisen ajankohtainen. Kyseessä ei ole vain kaupunkimme tai maamme tulevaisuus – vaan koko maailmamme selviytyminen.

Kansainvälinen ilmastopaneeli julkaisi lokakuussa raportin, jonka viesti on selkeä: tämän vastuun kantaminen vaatii meitä rajoittamaan päästöjä paljon nopeammin ja tehokkaammin kuin olemme tähän asti tehneet. Meillä on haasteen ratkaisemiseksi sekä keinot, että tieto. Haluan nähdä jokaisen uuden päivän mahdollisuutena muutokseen.

I dagens värld kan vi inte längre alltid förlita oss på att våra nationella ledare strävar efter gott. I många länder har man uppvisat bristande beredskap att bära ansvar för överlevnaden av vår gemensamma jord. Städerna har i många fall gått i opposition. Tillväxten av urbana centra betyder också att städernas röst blir starkare och bättre hörd. Vi behöver inte längre tillstånd att agera. Slutresultatet beror på oss själva.

Helsinki pyrkii olemaan edelläkävijä monen globaalin haasteen ratkaisijana. Meillä on hyvät mahdollisuudet toimia maailman testialustana, jossa toimiva kaupunki, luottamukseen perustuva yhteiskunta, korkeasti koulutettu väestö ja mutkaton suhde teknologiaan mahdollistavat sellaisten asioiden kokeilun, jotka muualla tuntuvat utopistiselta. Meidän, joilla on eniten mahdollisuuksia toimia, on näytettävä esimerkkiä ja tuettava muita. Ei ole aikaa ajatella, mitä joku toinen jättää tekemättä.

The challenges of our generation are global. They know no boundaries. They touch all people from all backgrounds. Everyone must be part of the solution. Diving people to “us” and “them” makes no sense in a world that is more aware and interconnected than ever before.

Meille Suomessa on annettu paljon – olemme ansainneet sen olemalla ahkeria, periksiantamattomia ja ratkaisukeskeisiä. Sata vuotta sitten taistelimme näillä kaduilla ja toreilla toisiamme vastaan. Siitä ajasta emme voi olla ylpeitä, mutta sen jälkeen olemme osanneet elää rauhassa. Turvallisuus ja luottamus antavat meille mahdollisuuden olla myötätuntoisia ja anteliaita muille, joiden lähtökohdat ovat huonommat.

Tälläkään sukupolvella ei ole varaa lietsoa konflikteja, Meidän on sen sijaan tehtävä kaikkemme rakentaaksemme siltoja. Meillä ei ole varaa keskittyä siihen mitä vastustamme, vaan on keskityttävä siihen, minkä haluamme saavuttaa. Toivon, että jokainen helsinkiläinen, taustasta riippumatta, voi kokea kaupungin omakseen, ja saa olla täällä turvassa. Jokaisen meistä – niin minun kuin sinun, päätös toimia voi olla jonkin hyvän, kauniin ja merkityksellisen ketjureaktion alku. Tämän on oltava kaikkien kaupunki. Tarinamme ovat erilaisia, mutta kohtalomme liittyvät yhteen. Tulevaisuuden tarinassa on oltava tilaa kaikille.

Itsenäisyys on lahja, jonka voimme antaa tässä kaupungissa kaikille.

Joten, kaikilla kaupunkimme yleisimmillä kielillä:

Eid alaistiqlal saeid!
Maalinta Xsornimadda Guud!
С Днем независимости! 
Onnelik iseseisvuspäev!
Happy independence day!
Glad självständigshetsdag!
Hyvää itsenäisyyspäivää Suomi!