Puheet

Joulukadun avajaiset 25.11.2018

Hyvät joulun ystävät,

Bästa julens vänner

Dear friends of Christmas

Tänään avaamme Aleksin juhlavan joulukadun jo 70 kerran. Joulukatu Helsingissä on yksi Suomen vanhimmista kaupunkijouluperinteistä. Monille sukupolville joulukadun avajaisista on tullut se hetki, joka avaa virallisen joulunodotuksen.

Joulunvietto kaupungissa on saanut vuosien saatossa yhä uusia piirteitä. Juhlasta on tullut kaupunkilaiselämän näköinen – yhteisöllinen ilo. Kun joka vuosi saamme myös uusia helsinkiläisiä, joiden perinteet ovat erilaisia kuin omamme, rikastuu kokemus kaupungista yhteisönä.  Uusien ja vanhojen, kotimaisten ja muualta tulleiden perinteiden yhdistäminen vahvistaa yhteenkuuluvuutta ja kokemusta Helsingistä meidän kaikkien kotina. Tehdään tästä yhdessä juhla jokaiselle helsinkiläiselle.

Som barn var samvaron med min familj särskilt viktig för mig. Hemma förenades finska och svenska jultraditioner. Helgen var lång och fylld av olika lekar. För många kan minnet från barndomens julfirande väcka en vilja att hjälpa dem som tillbringar helgen i ensamhet. Julens känsla av gemenskap borde omfatta även de stadsbor, som saknar sådan familj och vänkrets som skapar julstämning. Alla firar inte jul på samma sätt, men tillsammans kan vi säkra att ingen behöver tillbringa julhelgen allena.

This season is the time for giving. Although it does not mean that gifts make the Christmas, it does bring people out to the streets, shops and restaurants more than any other celebration. Helsinki has become more of a Christmas town in recent years. Traditions and modern ways live side by side and make the city a lively Christmas wonderland that has also gained recognition in the international comparisons lately.

Haluan lämpimästi kiittää Aleksin aktiivisia yrittäjiä ja satoja vapaaehtoisia, jotka ovat mahdollistaneet tämän perinteikkään juhla jatkumisen.

Jotta saamme valot syttymään, ehdotan, että laskemme yhdessä lähtölaskennan:

10 – 9 – 8 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1 – NYT!

Iloista joulun aikaa!

God Jul!

Merry Christmas!