Puheet

Garden – Center of Finnish Fashion avajaiset

Yksi maailman ikonisimmista naisista – Coco Chanel – sanoi ”In order to be irreplaceable, one must always be different” – “jotta olisi korvaamaton, pitää aina olla erilainen”. Tässä tunnetussa lauseessa kiteytyy elämänviisaus, jossa me suomalaiset olemme aina olleet sekä hyviä että huonoja. Samaan aikaan meillä on aina osattu arvostaa omaa outouttamme, samaan aikaan olemme kaiholla kävelleet Tukholman tyylikkäitä katuja ja pyrkineet samaan.

On hienoa nähdä, että Suomen muotitaivaan nykyisten sukupolvet osaavat yhdistää nämä kaksi asiaa täydelliseksi kokonaisuudeksi – uudessa muodissa yhdistyvät selkeät suomalaiset juuret ja maailman metropolien ennakkoluulottomuus ja eleganssi. Viime vuosien kehityksen jälkeen lienee selvää, ettei suomalaisen muodin paikkaa maailmassa tarvitse enää arvuutella – se on tiukasti etujoukoissa palkittuna ja huomioituna osana sitä valtavaa ekosysteemiä, joka muotialaa ympäröi.

What sets Finnish fashion – and many other aspects of our identity – apart is our commitment to our roots combined with the ability to a modern interpretation. It’s not about pleasing others, but finding our own unique voice. Finnish fashion has become known for the innovative use of materials and a unique take on form. Sustainability has always been at the core of what we do. I believe this is one of the reasons why we might not create the new global chain of cheap mainstream fashion – but might actually launch a material, technique or process unique to the world.

Muoti on paitsi syvä itseilmaisun muoto, myös kapinallisuuden, yhteenkuuluvuuden, erottuvuuden ja viestinnän väline, jonka hienovaraista kieltä voi tulkita niin pitkälle kuin oma ymmärrys antaa myöden. Taidemuodolla, joka yhdistää käsityöläisyyden ja luovan suunnittelun, on maailmalla valtava taloudellinen merkitys. Suomessa vaatteiden valmistuksen taloudellinen tulos oli pitkään riippuvainen suurissa sarjoissa tuotetuista käyttövaatteista – kuitenkin käsityöläisyyden perinne istuu meillä vahvasti ja sen arvostus on noussut uudestaan vastavoimana kertakäyttökulttuurille, joka muotimaailmassakin nauttii edelleen hämmästyttävän suurta roolia.

On siis juuri oikea aika avata Helsingin keskustan muodin keidas – Garden – jonka suojista löytyvät suomalaisen muodin tunnetut ja tuntemattomammatkin nimet. Toivon, että tämän paikan myötä suomalainen muoti siirtyy lehtien sivuilta katukuvaan entistä vahvemmin. Vaikka Helsinki on itsestään selvästi ollut Suomen pääkaupunki myös muodissa, on paikallisten suunnittelijoiden töitä ollut edelleen vaikeaa löytää.

Helsingille design ja muoti ovat merkityksellisiä elinvoimatekijöitä, joiden kautta kaupunki paitsi kehittää tunnettuuttaan maailmalla, myös muuttuu kiinnostavammaksi kohteeksi matkailijoille. Ennen kaikkea se on kuitenkin kiinteä osa sitä elintärkeää ekosysteemiä, joka tekee Helsingistä Helsingin. Ilman teitä olisimme huomattavasti harmaampi ja ankeampi – eikä tuskin kukaan osaisi todella arvostaa sitä rakastettavaa outoutta, joka tekee meistä Coco Chanelin sanoin ” irreplaceable”.

As the world gets more international and accessible to an ever growing number of people we should always compare ourselves and our dreams to the best in the world. At the same time we must be able to foster a sense of community – within the fashion industry, but also in Helsinki as a whole. I believe that the Garden has already been able to do both – bring together the fashion family and create a platform for an ambitious future – all with an unique sense of quality and fun.

Lämmin kiitos kaikille, jotka ovat myötävaikuttaneet Gardenin syntyyn. Tämä on ylpeä hetki Helsingille.