Puheet

Amos Rex museon avajaiset

Dear Art Lovers,
Dear Friends,

Culture brings more capital than capital brings culture. Our value is not measured by how much wealth we can generate, but how much well-being we are able to create with the wealth we have. One of the greatest sources of well-being is in the culture and the arts.

Cities that possess genuine cultural capital are more attractive to people, businesses and travelers. Cities rich in culture are usually more successful in long term. They generate creative businesses and forward-minded people. Our ability to see value in this short term will make us prosper in long term. People like Amos Anderson have seen this throughout history.

****

Helsinki on mahtava taidekaupunki. Museot, galleriat ja erilaiset taiteen tilat ovat tärkeässä roolissa kaupungin vetovoimaisuuden rakentamisessa. Täällä taide myös todella kuuluu kaikille – suurin osa taideorganisaatioistamme on helposti saavutettavissa olevia matalan kynnyksen paikkoja, joissa yleisön palveleminen on keskiössä. Kaupungilla taiteeseen törmää kaduilla ja julkisissa tiloissa. Taide on luonnollinen osa hyvää arkea ja urbaania elämää.

Museums, like Amos Rex, are an integral part of transforming a city into a community. Topical in their programming and active in their audience engagement museums have managed to develop from “temples of art” into “living rooms of people”. This has been a successful transformation – more people attend museums in Helsinki now than ever before. Evenings like tonight are evidence of the City’s vibrancy.

Helsinki is strongly part of the creative economy wave. Unlike some counterpart cities in the world our ambition roots in the strong cultural heritage where private individuals, institutions and cities have for a long time shared the understanding that the arts need to be fostered for the sake of their inherent values. We believe that when the local community commits to the creation, support and participation of arts the international attention will follow. The history of art in Finland is the history of individual artists, supporters and visionaries. When the arts stem from the passion of people it will be a lasting testament of the true face of the community – not “window dressing” for the sake of marketing. In Helsinki all art is city culture.

Yksityisten ihmisten ja perheiden intohimolla on ollut suuri merkitys Suomen taideinstituutioiden synnyssä. Kautta historian yksityiset ihmiset ovat keränneet taidetta, jota meillä on mahdollisuus kokea museoissa tänään. Säätiöt jatkavat useita näistä perinteistä. Ilman tätä työtä Helsinki ei olisi se kansainvälinen taidekaupunki, jollaisena se tunnetaan nyt. Toivon, että tulevaisuudessa voimme tarjota entistä paremmat olosuhteet tälle työllä ja inspiroida uusia sukupolvia taiteen pariin.

*****

Idag vilar våra fötter på arvet av en stor visionär och konstsamlare, Amos Anderson. Liksom så många personligheter inom konstlivet, hade Amos en bred bildning och ett brinnande intresse för många olika konstformer. Än i denna dag lever hans arv kvar i många av våra viktigaste konstinstitutioner – men ändå tror jag att han skulle vara allra stoltast över att se detta museum gestalta sig. Som en aktuell, modern och framåtblickande institution är Amos Rex inte ”konstens tempel” utan snarare ”sinnets tempel”; en plats för att drömma, att häpnas och att upptäcka.

*****

Tämän museon toteutuksessa ei pelätty haasteita. Kunnianhimoinen suunnitelma muuttui todeksi sekä aikataulussa että budjetissa selkeän vision ja kurinalaisen toteutuksen kautta. Museo on suunniteltu elämään ajassa. Se edustaa näkemystä taiteen kohtaamisesta, jossa ihmiset eivät ole enää vain osallistujia, vaan osa teosta. Teamlabin avajaisnäyttely tekee tämän ajatuksen todeksi hienolla tavalla. Kaupunkikuvallisesti museo on kunnianhimoinen näkemys siitä, mitä urbaani tila parhaimmillaan voi olla – luova, tekemiseen rohkaiseva, ympäristönsä haastava. Amos Rex on Helsingille fyysistä olemustaan suurempi.

I am truly proud to see this labor-of-love-building open tonight. I hope today Helsinki is making Amos proud.