Blogi

Toimiva kaupunki on älykkäämpi

Toimiva kaupunki on älykkäämpi

Kaupungit kisaavat keskenään osaajista ja investoinneista. Kisassa menestyviä kaupunkeja yhdistää avoin liiketoimintaympäristö, monipuolinen kulttuurielämä, viihtyisä ympäristö sekä toimiva kaupunkirakenne. Kaikki Helsingin vahvuuksia.

Hyvin toimivan fyysisen kaupunki-infran lisäksi modernilta kaupungilta vaaditaan myös toimivaa digitaalisen maailman infraa. Maailman menestyvät metropolit eivät voi olla muuta kuin älykkäitä kaupunkeja, smart cityjä. Digitalisaatio tulee todennäköisesti muuttamaan maailmaa voimakkaammin ja nopeammin kuin mikään muu ihmiskunnan historiassa. Edelläkävijäkaupunkien on pyrittävä ymmärtämään muutosta paremmin ja elettävä huomista jo tänään.

Helsingin uuden strategian visiona on olla maailman toimivin kaupunki. Onnistumisen keskeisenä edellytyksenä on älykaupunkikehityksen täysimääräinen hyödyntäminen. Siksi Helsinki haluaa olla parhaiten digitalisaatiota hyödyntävä kaupunki maailmassa.

Kyse ei ole vain muotipuheesta, vaan Helsingissä on jo otettu aitoja digiloikkia. Digitaaliset ratkaisut ja teknologia rikastuttavat oppimista kouluissamme. Helsingille kertyy jatkuvasti valtavat määrät tietoa ja iso osa tästä tiedosta on kenen tahansa hyödynnettävissä vaikka uuden mobiilisovelluksen kehittämisessä. Liikkumisen avoin data on mahdollistanut älyliikenteen ja uusien yritysten synnyn (kuten Whimin kehittäjä Maas Global).

Älykaupunkiajattelu on integroitu uusien kaupunginosien rakentamiseen, joista Kalasatama lienee tunnetuin esimerkki. Siellä on onnistuttu saamaan asukkaat mukaan kokeiluihin. Kaupungin vahvuus on juuri käytännönläheisyys.

Älykäs kaupunki myös tiedostaa digikehityksen riskit. Älykäs liikenne ei itsessään vähennä ruuhkia, vaan saattaa johtaa siihen, että yhä useampi valitsee itseohjautuvan menopelin bussin tai metron sijaan.

Helsinki on ensimmäisten joukossa palkkaamassa oman digitalisaatiojohtajan, joka omalta osaltaan vie Helsingin muutoksen etujoukkoihin hyödyntämään digitalisaation mahdolisuuksia. Koulutukset tekoälystä ovat käynnissä. Tekoälyn hyödyntäminen on muuten jo täällä. Kirjastoissa kirjat osataan kohta opastaa sinne missä niitä eniten lainataan ja terveydenhuollossa algoritmit auttavat hoitopäätösten teossa.

Mitä sitten kaupunkien kannattaa tehdä? Sanoisin, että toimia ensisijaisesti alustana ja mahdollistajana. Antaa tilaa toimia ja pysyä sopivan etäällä yritysten ja kaupunkilaisten omien innovaatioiden kukoistamiseksi.

Tarvitsemme lisää älykaupunkikokeiluja, panostuksia start-up yhteisöön, Helsinki-sovelluksia mobiiliin niin asukkaille, työntekijöille kuin matkailijoille, lisää sähköistä asiointia ja palautemahdollisuuksia. Älykkyyttä on myös se, että otetaan oppia virheistä ja jaetaan parhaita käytäntöjä. Luulenpa, että digitalisaatio auttaa meitä tässäkin.

Miten Helsinki voisi olla Sinun mielestäsi vieläkin älykkäämpi?

 

#vuosipormestarina

Toimiva kaupunki 8/10

Tässä blogisarjassa tarkastellaan toimivan kaupungin konseptia kymmenen adjektiivin kautta peilaten sekä siihen, mitä valtuustokauden ensimmäisenä vuotena on jo tehty, että siihen, mitä toimivamman kaupungin rakentaminen seuraavaksi voisi tarkoittaa. Sarja kytkeytyy Helsingin visioon olla maailman toimivin kaupunki. Sitä mitä tällä konkreettisesti tarkoitetaan, ei ole strategiassamme selkeästi määritelty muutamia esimerkkejä lukuun ottamatta, vaan se huokuu johtavana ajatuksena ikään kuin rivien välistä. Toimivuus tarkoittaa monenlaisia asioita. Sitä, että arki on sujuvaa ja helppoa. Sitä, että systeemi pelaa. It simply works on tapa ilmaista asia englanniksi. Kyse on pitkälti ajatus- ja toimintatavasta. Siitä, että haluamme Helsingin olevan päivä päivältä aina hieman parempi.

Kymmenen adjektiivia ja muutamat esimerkit eivät tietenkään ole koko kuva siitä kaikesta, mitä Helsingissä pitää tehdä ja mihin seuraavaksi aion ryhtyä. Ne ovat kuitenkin hyvä alku.