Blogi

Toimiva kaupunki on hauskempi

Toimiva kaupunki on hauskempi

Menestyvässä kaupungissa on paljon vahvuuksia ja vähän heikkouksia. Hyvässä kaupungissa arki on helppoa. Viime kädessä kaupunki on hyvää elämää varten. Arjen sujuvuuden, turvallisuuden, hyvien työtilaisuuksien ja korkean hyvinvoinnin ohella kaupungin tulee olla myös innostava, elämyksiä ja virikkeitä antava. Hauskuus on olennainen osa urbaania elämäntapaa. Toimiva kaupunki on hauskempi.

Helsinki on viimeisen vuoden aikana panostanut paljon hauskempaan kaupunkiin. Kaupunkilaisten omille ideoille ja tapahtumille on annettu tilaa. Kaikkeen hauskaan ei tarvitse hakea enää lupaa. Vielä tänä vuonna avataan niin Amos Rexin taidemuseo kuin uusi uljas keskustakirjasto Oodi. Merellisen Helsingin parempaan hyödyntämiseen tähtäävää merellistä strategiaa valmistellaan täyttä vauhtia ja vuodelle 2020 rakennetaan Helsinkiin kansainvälisesti korkeatasoinen ja saaristoluontoamme hyödyntävä merellinen biennale.

Hauskemman kaupungin luovat viime kädessä kuitenkin kaupunkilaiset. Kaupungin pitää näyttää suuntaa ja luoda edellytyksiä. Kun yöaikaan tapahtuva elämä metropolissa joka tapauksessa lisääntyy, kaupunki voisi perustaa jonkinlaisen yöpormestarijärjestelmän, joka auttaisi sekä hauskemman yö-Helsingin kehittämisessä, että siihen liittyvien lieveilmiöiden torjumisessa.

Hauska kaupunki on myös tapahtumien kaupunki. Helsingissä remontoidaan parhaillaan Olympiastadionia ja luodaan perustaa Garden Helsingille. Suvilahden alueesta on mahdollista luoda täysin uniikki tapahtuma-alue hieman rosoisille urbaaneille tapahtumille. Erilaisten suurtapahtumien hakemiseen tullaan myös panostamaan enemmän. Kaupungin on myös pystyttävä tarjoamaan edellytykset vaikkapa sellaisille pienille taidegallerioille, joiden vuokranmaksukyky on rajallinen, mutta joiden läsnäolo kaupungissa lisää sen elin- ja vetovoimaa sekä moninaista ilmettä.

Esimerkkejä siitä, miten kaupungistamme saa vielä hauskemman, on monia muitakin. Kuulen mielelläni myös kaupunkilaisten näkemyksiä asiasta. Mitä sinun mielestäsi pitäisi tehdä, jotta Helsinki olisi vielä hauskempi?

***

#vuosipormestarina

Toimiva kaupunki 3/10

Tässä blogisarjassa tarkastellaan toimivan kaupungin konseptia kymmenen adjektiivin kautta peilaten sekä siihen, mitä valtuustokauden ensimmäisenä vuotena on jo tehty, että siihen, mitä toimivamman kaupungin rakentaminen seuraavaksi voisi tarkoittaa. Sarja kytkeytyy Helsingin visioon olla maailman toimivin kaupunki. Sitä mitä tällä konkreettisesti tarkoitetaan, ei ole strategiassamme selkeästi määritelty muutamia esimerkkejä lukuun ottamatta, vaan se huokuu johtavana ajatuksena ikään kuin rivien välistä. Toimivuus tarkoittaa monenlaisia asioita. Sitä, että arki on sujuvaa ja helppoa. Sitä, että systeemi pelaa. It simply works on tapa ilmaista asia englanniksi. Kyse on pitkälti ajatus- ja toimintatavasta. Siitä, että haluamme Helsingin olevan päivä päivältä aina hieman parempi.

Kymmenen adjektiivia ja muutamat esimerkit eivät tietenkään ole koko kuva siitä kaikesta, mitä Helsingissä pitää tehdä ja mihin seuraavaksi aion ryhtyä. Ne ovat kuitenkin hyvä alku.

Kuva: Lauri Rotko