Puheet

Pormestarin juhlapuhe, Monikulttuurinen itsenäisyyspäiväjuhla 6.12.2017

Hyvää itsenäisyyspäivää arvoisat helsinkiläiset,

Happy independence day!

Rakennamme kaupunkiamme nyt paljon moninaisemmalla joukolla kuin aiempina vuosikymmeninä, ja moninaisuus lisääntyy edelleen. Kansainvälistyminen on Helsingille suuri mahdollisuus. Vain kansainvälinen Helsinki voi olla menestyksekäs Helsinki.

It delights me to see, how many people from our many ethnic, cultural and language communities have decided to come together on this special occasion. Satavuotias Suomi juhlii tunnuksella ’Yhdessä / Tillsammans / Together’. Yhteisen juhlamme teeman voi erityisen hyvin aistia juuri täällä.

100 –vuotiaan Suomen pääkaupunki Helsinki haluaa olla maailman toimivin kaupunki – the most functional city in the world. Helsinki on hyvää elämää varten, kaikille helsinkiläisille.

Toimiva kaupunki on erityisen tärkeä niille, jotka tarvitsevat tukea ja apua. Muuttaminen ja asettuminen uuteen maahan on usein sellainen tilanne. Tässä kaupunki haluaa auttaa uusia asukkaitaan nykyistä enemmän. Two days ago we opened new International House Helsinki. It provides most of the services that immigrants need in the initial stage under one roof, but most importantly it is also a place where our new citizens can make new friends, find a job or learn about Finnish ways and Helsinki.

Helsingfors vill vara en stad som fungerar som plattform för experiment och kreativt entreprenörskap. Vi vill också skapa ett nytt slags gränsöverskridande verksamhetskultur.

Kahden tai useamman eri alojen, eri kulttuurien, tai muulla tavoin eritaustaisten ihmisten tapaaminen on kaupunkien historiassa synnyttänyt menestystä, kun eri osapuolet ovat tuoneet pöytään kukin oman osaamisensa.

Siteeraan Ari Turusen kirjaa Maailmanhistorian kukoistavimmat kaupungit, joka kuvaa yhdeksää kaupunkia Kreikan Miletoksesta Egyptin Aleksandriaan, Kiinan Hangzhousta Alankomaiden Amsterdamiin. Turusen mukaan nämä kaupungit on vienyt menestykseen ennen kaikkea tietty viritys: ”[näissä] kaupungeissa erilaiset ihmiset ja uutta etsivät kokeilijat ovat saaneet elää rauhassa, ilman vainoja ja rajoitteita. Kaupungit puhkesivat kukoistukseen, koska niissä kannustettiin ajattelun ja tekemisen vapauteen sekä ymmärrettiin vieraita kieliä ja kulttuureja.”

We want all the people in Helsinki to feel at home here and we understand that Helsinki needs the wisdom and knowhow from people coming all over the world. Toivon, että tunnette olonne täällä kotoisaksi ja turvalliseksi. Toivon, että olette aktiivisesti mukana rakentamassa tulevaisuuden Helsinkiä.

Tulevaisuus ei siinnä kaukana, se alkaa heti, tänään. Jo nyt käsillä on paljon sellaista, mitä voi ymmärtää yli kielimuurien ja kulttuurierojen: ruoka, musiikki, kuvataide, urheilu – samoin yleisinhimilliset ilmiöt kuten ystävällisyys ja hyvä tahto. Kaupunkimme kaduilla, kahviloissa, konserteissa, museoissa ja urheilukentillä jaetaan yhteistä arkea ja juhlaa, mutta edelleen voimme lisätä näitä arjen kohtaamisia. Yhdessä voimme löytää keskuudestamme vielä uusia voimavaroja. On yhteinen tehtävä nähdä ja tunnustaa ne sekä saada hyvää liikkeelle.

Hyvä itsenäisyysjuhlaväki,

Tämä on jo 11. monikulttuurinen itsenäisyyspäivän juhla Helsingissä, ja tänä vuonna juhla on myös osa Suomi 100 –juhlavuoden virallista ohjelmaa.

Haluan kiittää kaikkia tilaisuuden järjestäjiä ja kaupunkilaisia osallistumisesta ohjelmasuunnitteluun. I am so proud and glad that we all came togehter to organize this beautiful party for everyone here.

Näen Helsingissä valtavaa potentiaalia ja kaupunkimme tulevaisuuden näköalat – joissa me kaikki olemme vahvasti mukana – inspiroivat minua monipuolisesti. Toivottavasti Helsinki ja Suomi inspiroivat myös teitä.

Hyvää itsenäisyyspäivää / god självständighetsdag / all best wishes for the independence day!