Blogi

Muutama huomio case Töölöntorista

Sosiaalisessa mediassa keskustellaan vilkkaasti 612-mielenosoituskulkueen ja lasten itsenäisyyspäivän tapahtuman samanaikaisesta järjestämisestä Töölöntorille.

612-kulkue ei edusta sellaisia arvoja, jotka itse jakaisin ja ymmärrän erittäin hyvin niitä kaupunkilaisia ja erityisesti töölöläisiä, jotka ovat tapahtumien kulkuun pettyneitä.

Kaupunki ei kuitenkaan voi neuvoa poliisia toiminnassaan. Töölöntorin tapauksessa 612-kulkue on ilmoittanut mielenosoituksestaan poliisille jo 7.12.2016 ja käynyt asianmukaiset neuvottelut ja valmistelut tapahtumansa kulusta poliisin kanssa.

Poliisi ei voi taata lastenjuhlan häiriötöntä sujumista ja turvallisuutta, mikäli se järjestetään samassa paikkaa kulkueen kanssa. Lastenjuhlien järjestelyt tulivat viranomaisten tietoon vasta viime viikolla.

On poliisin tehtävä suunnitella mielenilmaukset ja niiden reitit siten, että niistä koituu vähiten häiriötä kaupunkilaisille. Olen keskustellut poliisin kanssa asiasta, kun tuplabuukkaus Töölöntorille kävi ilmi viranomaisille.

Kaupungin intressissä on turvata kaupunkirauha ja turvallisuus kaikille kaupunkilaisille ja varmistaa eri tapahtumien rauhanomainen ja kaikille turvallinen eteneminen yhteistyössä poliisin kanssa.

Helsinki on oikeusvaltion pääkaupunki ja täällä erilaisia mielenilmauksia, kokoontumisia ja tapahtumia tulee kohdella juridisesti ja hallinnollisesti tasavertaisesti riippumatta siitä, onko niiden agendasta tai mieltään osoittavien mielipiteestä samaa tai eri mieltä.

Kaikenlaisia mielenilmauksia tulee suvaita riippumatta siitä, edustavatko ne omaa arvomaailmaa vai eivät – kunhan ne toteutetaan rauhanomaisesti ja poliisia informoiden.

Viranomaisten ja kaupungin välistä tiedonkulkua parannetaan. On selvä, että Töölöntorin tuplabuukkaus johtuu huonosta tiedonkulusta, eikä tällaista saa tapahtua uudelleen.

Kaupunki on tarjonnut lastentapahtumalle useita korvaavia tapahtumapaikkoja. On hienoa, että lastentapahtuma löysi itselleen mieluisen ja turvallisen tapahtumapaikan Telia 5G Areenasta.

Suomi viettää huomenna 100-vuotisjuhlaansa. Itsenäisyytemme on arvokas ja hieno asia. Vetoan kaikkiin kaupunkilaisiin, että itsenäisyyspäivän vietto sujuu kaupungissa rauhallisesti ja juhlan merkitystä kunnioittavalla tavalla.