Blogi

Ekologisempi ja eettisempi maailma kumpuaa sekin positiivisuudesta

Tänään lauantaina vietetään jälleen WWF:n lanseeraamaa Earth Houria, joka muistuttaa konkreettisella tavalla ilmastonmuutoksen vastaisen työn tärkeydestä. Myös Helsinki on mukana tapahtumassa. Turhia valoja sammutetaan useassa kaupungin toimipisteessä. Esimerkin voima on aina tärkeä.

Tänä vuonna Earth Hourin teema on ruokavalinnat. Ruoan osuus ilmastopäästöistä on noin viidesosa eli saman verran kuin liikenteen. Ei siis todellakaan ole yhdentekevää, minkälaisia valintoja arjessamme teemme. Miettimisen arvoinen fakta on esimerkiksi se, että Suomessa kotitalouksista vuosittain roskikseen päätyvän ruoan päästöt vastaavat 100 000 auton ilmastovaikutusta.

Helsingissä kaikista hiilidioksidipäästöistä liikenne aiheuttaa sen samaisen viidenneksen. Tästä noin puolet on peräisin henkilöautoista. Liikennemäärien kasvusta huolimatta päästöt ovat pysytelleet viime vuosina aika lailla ennallaan. Teknologisen kehityksen ohella tässä ovat auttanut kannusteet, kuten uusien autojen ominaispäästöjä vähentänyt autoverouudistus. Myös Helsingin myöntämä alennus pysäköintimaksuista vähäpäästöisille ja sähköautoille on tärkeä signaali.

Ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä tarvitaan niin keppiä kuin porkkanaa. Uskon itse kuitenkin eniten positiivisuuden voimaan. Liikenteen puolella olennaisinta on vähentää liikkumisen tarvetta yhdyskuntarakennetta eheyttämällä. Joukkoliikenteen kilpailuasetelma paranee tällöin itsestään ja moni kävelee ja pyöräilee enemmän luonnostaan. Liikenteen keinotekoinen rajoittaminen jossakin ei välttämättä edes vähennä liikennettä ja päästöjä, vaan ainoastaan siirtää niitä toiseen paikkaan.

Ruoan osalta paras vaikutus saavutetaan – jälleen ilman kieltoja, rajoituksia ja pakkoja – terveellisiä elämäntapoja edistämällä. Eettisesti kestävämpien elämäntapojen markkinointi tuottaa sekin pysyviä tuloksia muutoksen lähtiessä ihmisistä itsestään.

Maailmaa voi muuttaa ja sitä pitää pyrkiä muuttamaan. Ekologisempaan, kestävämpään, vastuullisempaan suuntaan. Tämä kaikki on kuitenkin osattava tehdä fiksusti. Positiivisuudella, esimerkin voimalla, kannustaen ja sitouttaen. Pakkoa, rajoituksia, kieltoja ja määräyksiä pitäisi sen sijaan pyrkiä välttämään, vaikka niitäkin välillä tarvitaan.