Blogi

Helsinki on kasvava matkailukohde, mutta mikä on sen keskeisin maamerkki?

Tapasin asuntoministerinä yhdysvaltalaisen kollegani Shaun Donovanin Washingtonissa 2009. Juttu lähti hyvin käyntiin, USA:n silloinen asuntoministeri oli viettänyt aikanaan osan häämatkastaan Helsingissä. Nuori arkkitehtipari oli suuria Alvar Aalto –faneja. Häämatkalla haluttiin muun muassa paikan päällä tutustua kuuluisan suomalaisarkkitehdin tuotantoon.

Helsinki on monipuolinen matkailukaupunki. Täällä on erilaisille turisteille paljon nähtävää ja koettavaa. Kaupungin saaristo on maailmanlaajuisesti lähes uniikki, sekä itäisiä että läntisiä vaikutteita huokuva kaupunkikuva kiehtoo monia, kaupungin suvaitsevainen ja välitön henki miellyttää. Helsinki on myös hyvin toimiva, siisti ja puhdas sekä turvallinen matkailukohde, minkä merkitys maailmalla kasvaa koko ajan.

Viime vuodet ovat olleet vahvan kasvun aikaa matkailurintamalla. Esimerkiksi ulkomaisten yöpymiset kasvoivat Helsingissä viime vuonna neljä prosenttia. Erityisesti aasialaisten matkaajien määrä kasvaa. He ovat myös vähemmän säikkyjä sään suhteen kuin monet muut, mikä on hienoa, Suomen ilmastolle kun emme mitään mahda. Risteilymatkailu voi hyvin, kuten myös helsinkiläinen konferenssitarjonta. Matkailu on Helsingille tärkeä elinkeino, johon pitää panostaa jatkossakin.

Onnistumiset synnyttävät onnistumisia. Paras tapa kasvattaa matkailijamääriä on kaikin tavoin kansainvälistää Helsinkiä edelleen. Kaikenlainen kulttuuritarjonta, kaikenlaiset tapahtumat ja ylipäänsä kaikenlaiset aktiviteetit edistävät aina asiaa. Samalla helsinkiläiset itse saavat lisää mahdollisuuksia uusiin elämyksiin.

Helsingin erityinen haaste on se, että se on sunnuntaisin pitkälti suljettu korkeiden pyhäkorvausten takia. Menetämme tällä paljon. Kaavoituksemme on myös hidasta ja lupakäytännöt vieläkin vaivalloisia ja byrokraattisia. Hotelleja tarvitaan lisää, samoin maailmanluokan tapahtumia ja nähtävyyksiä. Kaikkea tätä kaupungin tulee määrätietoisesti edistää. Turistien lisäksi hyötyjinä ovat aina myös tavalliset helsinkiläiset.

Meilla on paljon tunnettuja ja vetovoimaisia paikkoja. Varsinainen Helsingin symboli, keskeisin maamerkki taitaa kuitenkin puuttua. Tai sitten sellaista ei vielä ole osattu paikallistaa ja ottaa kaupunkimarkkinoinnin keulakuvaksi. Mikäköhän se muuten pitäisi olla? Olympiastadion torneineen, Finlandiatalo, Temppeliaukion kirkko vai mikä?

Äänestä omaa suosikkiasi täällä!