Blogi

Saunapäivä rikastuttaa mainiosti helsinkiläistä kaupunkikulttuuria

On sanottu, että suomalainen sauna on kuumin paikka maailmassa, jonne ihminen menee vapaaehtoisesti. Tänään tällaisia tarinoita löytyy runsain mitoin, kun Helsingissä vietetään saunapäivää. Idea on avata helsinkiläiset saunat halukkaille – kutsua tutut ja ventovieraat uudenlaisen yhteisöllisen kokemuksen äärelle, tehdä Helsingistä yhdessä hieman lämpimämpää paikkaa.

Helsinki on moderni, urbaani ja elävä kaupunki, omine erityispiirteineen. Minun visiossani se on jatkossa vielä modernimpi ja elävämpi. Kaikenlainen kulttuuri katukulttuurista korkeakulttuuriin on sille ominaista ja nostaa osaltaan Helsinkiä maailmanluokan metropoliksi.

Saunapäivä on osoitus siitä, että kaupunkitilaan mahtuu uudenlaista kekseliästä yhteisöllisyyttä, sellaista kuin ravintolapäivä aikanaan. Tämänkaltaiset pienen vaivan, mutta suuren elämyksen mahdollistavat tapahtumat tuovat ihmisiä yhteen ja rikastuttavat helsinkiläistä kaupunkikulttuuria. Niitä tarvitsemme lisää, ja niitä Helsinkiin kyllä mahtuu – niin paljon kuin ideoita vain riittää.

Kaupunki on olemassa hyvää elämää varten. Virikkeellistä, monimuotoista, erilaisia vaihtoehtoja tarjoavaa. Saunapäivä on mainio juttu. Tarvitsemme näitä lisää!

Tämä päivä on yhtä lailla kutkuttava esimerkki siitä, kuinka tuodaan onnistuneesti yhteen metropolin syke ja perisuomalainen lauantaisaunatraditio. Turisteille se näyttäytyy ennen kaikkea suomalaisten omalaatuisuuden kautta, kun tutut ja tuntemattomat kokoontuvat saunomaan yhdessä vuosituhansia vanhan, maailmalla tunnetun perinteen mukaisesti.

Helsinki ei kilpaile muiden suomalaisten kaupunkien vaan vaikkapa Tukholman, Kööpenhaminan ja Amsterdamin kanssa. Monissa asioissa pitää pyrkiä näiden tasolle ja ohikin, mutta yhtä tärkeää on erottautua, tehdä asioita omalla tavalla, tuottaa perisuomalaista sisältöä ja pöhinää.

On ollut ilo huomata, kuinka saunaperinteestä ammennetaan Helsingissä uutta; korttelisaunat, Hernesaaren Löyly ja Kauppatorin kupeessa sijaitseva Allas ovat paraatiesimerkkejä paitsi suomalaisen saunakulttuurin uudesta kukoistuskaudesta, myös siitä, että meillä Helsingissä on potentiaalia ponnistaa eteenpäin hyvillä, raikkailla ideoilla.

Helsinki kehittyy, kasvaa ja elävöityy. Hyvä niin. Kisa maailmalla on kuitenkin kovaa. Siksi eteenpäin on mentävä jatkossakin. Kansainvälisesti, urbaanisti, moniarvoisesti, luovasti. Kaupunki itse ei voi, eikä sen pidä tehdä kaikkea. Mutta sen pitää luoda edellytyksiä, kannustaa ja kumppanoitua. Antaa tilaa ihmisille, erilaisille porukoille, yhteisöllisyydelle, luoville ideoille ja mitä erilaisimmille innovaatioille.