Blogi

Ensimmäinen vieras kieli jo ykkösluokalta

Helsingissä on viime aikoina keskusteltu sekä opetuksen hinnasta että laadusta. Helsingin vahvan talouden takia molemmista voidaan myös mielekkäästi puhua. Helsingillä on mahdollisuus ja varaa panostaa koulutukseen enemmän, monista muista poiketen.

Yksi mielenkiintoinen laadullinen uudistusidea liittyy ensimmäisen vieraan kielen opetuksen varhentamiseen siten, että se alkaa jo ykkösluokalla. Asiaa on ajettu niin vihreissä kun kokoomuksessa ja on esillä opetuslautakunnassa huomenna.

Kannatan vahvasti. Juuri tähän suuntaan pitää koulutusta kehittää.

Suomi on pieni maa, jonka kansallinen strategia ei voi perustua muuhun kuin koulutuksen ja osaamisen määrätietoiseen vahvistamiseen. Tällä saralla olemme pärjänneet ennenkin. Olennaista on kuitenkin pysyä kärjen tahdissa koko ajan kovenevassa kilpailussa. Paikalleen ei saa jäädä, suunnan on koko ajan oltava eteenpäin.

Suomi on myös pieni kielialue. Maailma puolestaan kansainvälistyy koko ajan. Kielitaidon merkitys kasvaa kasvamistaan. Halutessamme antaa lapsillemme mahdollisimman hyvät eväät omalle elämäntaipaleelleen, kielitaidon merkitystä ei voi ylikorostaa. Ensimmäisen vieraan kielen opetuksen varhentamista tukevat myös monet pedagogiset tulokulmat.

Soten siirtyessä maakunnille koulutuksen merkitys korostuu kunnissa. Tämä on suuri mahdollisuus. Helsingillä on luonteva rooli toimia edelläkävijänä tässäkin. Kaikki hyvä kuitenkin maksaa. Siksi myös talouden on oltava kunnossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *