Blogi

Vapaavuori: Suomalainen osaaminen Nokian kilpailukyvyn keskeinen osatekijä

Työ- ja elinkeinoministeriö
Tiedote

Nokian ja ranskalaisen Alcatel-Lucentin yhdistyminen nostaisi Nokian maailman suurimmaksi verkkolaiteyhtiöksi, ohi nykyisen markkinajohtaja Ericssonin. Yhtiöt tiedottivat aiesopimuksestaan 15.4.2015.

– Yritysten yhdistyminen on aina haastava tilanne ja päällekkäisiä liiketoimintoja karsitaan. Tämän kaupan lähtökohdat ovat kuitenkin suhteellisen hyvät. Yritysten liiketoiminta on valmiiksi samanlaista, minkä lisäksi ne toimivat maantieteellisesti eri alueilla, arvioi elinkeinoministeri Jan Vapaavuori.

Vapaavuori painottaa, että uuden yrityksen kilpailukyvyn turvaamiseksi valinnat toimintojen tehostamisessa ja sijaintipaikoissa on perustuttava vain ja ainoastaan huippuluokan osaamiseen.

– Suomella on kansainvälisesti erittäin kilpailukykyinen innovaatioympäristö ja ICT-klusterimme osaaminen on maailman huippuluokkaa. Pääkonttorin säilyminen Suomessa kertoo siitä, että Nokialle suomalainen osaaminen on yksi keskeisiä kilpailukykytekijöitä ja näin ollen Suomi pysyy myös jatkossa Nokialle keskeisimpänä paikkana, Vapaavuori sanoo.

Nokian tulevat painotukset uusiin verkkoteknologioihin, esineiden Internetiin ja pilviteknologiaan osuvat yksiin suomalaisten osaamisalueiden kanssa. Suomen on varmistettava, että maamme on myös jatkossa tieto- ja viestintäteknologian kehittämisessä maailman kärkijoukoissa.

– Tämä edellyttää, että kiinnitämme kaikessa tekemisissämme huomiota yritysten toimintaympäristön kannustavuuteen kaikilla osa-alueilla. Lisäksi erityisesti yritysten uudistumista vauhdittavat panostukset tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan pitää turvata myös jatkossa. Esimerkiksi juuri käynnistynyt Tekesin tulevaisuuden tietoliikenneverkkojen kehittämisohjelma 5th Gear on yksi keino vastata tähän haasteeseen. Siinä suomalaiset yliopistot ja tutkimuslaitokset sekä pk-yritykset kytketään digitaalisen vallankumouksen eturintamaan.

– Suomi on digitalisaation edelläkävijä ja valtion panostukset uusiin teknologioihin sekä tutkimus- ja kehittämistoimintaan pysyvät jatkossakin korkealla tasolla, Vapaavuori vakuuttaa.

– Nokia on yhdistymisen jälkeen johtava toimija uuden sukupolven teknologioissa. Olen luottavainen, että tämä merkittävä yritysten yhdistyminen luo entistä paremmat edellytykset uudelle, suuremmalle Nokialle luoda kasvavaa lisäarvoa myös Suomelle, ministeri Vapaavuori päättää.

Lisätiedot:

ylijohtaja Petri Peltonen, TEM, puh. 050 626 63
elinkeinoministerin erityisavustaja Laura Manninen, TEM, puh. 050 361 7511