Uutiset

Vapaavuori Team Finland -matkalle Filippiineille ja Myanmariin

Työ- ja elinkeinoministeriö
Tiedote

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori tekee Team Finland -matkan Kaakkois-Aasiaan 3.-11.2.2015. Vienninedistämismatkan kohteena ovat Filippiinit ja Myanmar.

Matkan ensimmäinen osuus kohdistuu Myanmariin, jossa elinkeinoministeri tapaa maan kaivos-, energia-, puolustus-, liikenne-, rakennus- ja ympäristöministeriöiden edustajat. Matkan tavoitteena on kaupan ja liiketoiminnan edellytysten kartoittaminen, kauppasuhteiden vahvistaminen sekä Suomen viennin lisääminen.

Suomella on vielä vaatimattomat kauppasuhteet Myanmariin. Vientimme maahan oli vuonna 2013 2,1 miljoonaa euroa ja tuonti 531 000 euroa. Maan sotilashallinto lakkautettiin vuonna 2011. Maassa on käynnissä monia uudistusprosesseja, mutta liiketoimintaympäristö on vielä äärimmäisen haasteellinen infrastruktuurin puutteiden ja heikon demokratiakehityksen takia.

Myanmarilla on valtava kasvupotentiaali valjastamattomien luonnonvarojen, laajan työväestön ja sijaintinsa ansiosta. Maasta on tulossa Suomen kehitysyhteistyön yksi kolmesta pääkumppanista Aasiassa, millä voidaan osaltaan luoda edellytyksiä kestävälle kasvulle ja maidemme välisille suhteille myös viennin osalta.

Elinkeinoministerin mukana Myanmariin matkustaa yritysvaltuuskunta, jossa on 28 edustajaa 24 yrityksestä. Yritykset edustavat niin energia-, rakennus-, koulutus-, terveys- ja rahoitusalan toimijoita (lista yrityksistä tiedotteen lopussa).

Filippiinien kasvu jatkuu

Noin sadan miljoonan asukkaan Filippiinien kasvuennuste on alueen parhaiden joukossa. Maan talouden ennustetaan kasvavan tänä vuonna yli 6 prosentilla. Myös maan inflaatio on kurissa ja luottoluokitus vahvistunut edelleen. Vuonna 2013 Suomen vienti Filippiineille oli 139 miljoonaa euroa ja tuonti 125 miljoonaa euroa. Kauppavaihdon tärkeimpänä tuoteryhmänä ovat elektroniikkateollisuuden komponentit.

Ministeri Vapaavuori tapaa Filippiineillä maan talous- ja energiaministeriön sekä Suomen kannalta keskeisten toimialojen edustajia. Yritysvaltuuskunta koostuu 13 yrityksestä, jotka edustavat ICT-, infrastruktuuri-, cleantech- ja energia-, metalli- ja kaivosteollisuus- sekä rekrytointi- ja koulutusaloja.

Filippiineillä yritysvaltuuskuntaan osallistuvat Comptel, Eltel, Kone, Konecranes, LS Academy, Nocart, Nokia, Opteam, Outotec, Pajat Solutions, Pöyry, Sandvik ja Wärtsilä.

Myanmarinin yritysvaltuuskuntaan osallistuvat Aboa Mare, Allocation Pointi, Eltel, FCG, Finland University, Finnfund, Finnpartnerhip, Finnvera, Image Soft, Indufor, Kone, Konecranes, Law Office Jarmo Lähteenmäki, LS Academy, Merivaara Corporation, Niras, Nocart, Pohjola, Porkka, Robin Rocktools, Tekes, Oulun yliopisto, WSP ja Wärtsilä.

Lisätiedot:
elinkeinoministerin erityisavustaja Laura Manninen, p. 050 361 7511