Uutiset

Tiekartta: matkailu kasvaa yhteistyöllä ja innovaatioin

Tiedote 16.1.2015
Työ- ja elinkeinoministeriö

Suomen matkailu on viime vuosina kasvanut ja kansainvälistynyt muita toimialoja nopeammin. Lisäkasvu vaatii yhteistyötä ja keskittymistä vahvuuksiimme. Asiakkaiden vaatimukset ovat kasvaneet.

Näin arvioidaan työ- ja elinkeinoministeriön Suomen matkailun kasvun ja uudistumisen tiekartassa, jonka työstämiseen osallistui yli 700 matkailuelinkeinojen ja alueiden edustajaa. Tiekartta julkaistiin tämän vuoden matkamessuilla Helsingin Messukeskuksessa 16.1.2015.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren vetämällä maakuntakiertueella kasvun edellytykseksi kiteytyi eri toimijoiden kyky yhdessä paketoida ja tarjota laadukkaita elämyksiä – innostavia kokonaisuuksia, jotka ylittävät asiakkaan odotukset.

– Matkailualan toimijoiden on kyettävä tekemään nykyistä enemmän yhteistyötä ja verkostoitumaan keskenään. Voimavarojen yhdistämisen lisäksi on olennaista valita myös uudistumisen keihäänkärkiä. Suomalaiset palvelut erottuvat edukseen kansainvälisestä kilpailusta, kun panostamme erityisesti matkailupalveluiden laatuun ja yksilöllisyyteen, ministeri Vapaavuori sanoo.

Tiekartan tavoitteita edistetään aluksi kuudella kasvua ja uudistumista tukevalla hankkeella vuosina 2015–2018. Niiden teemoina ovat mm. hyvinvointimatkailu, merellinen saaristo ja matkailun markkinoinnin ja myynnin digitalisoituminen.

Matkailutulo on ollut useamman vuoden yli 13 miljardia euroa, ja sillä on mahdollisuuksia kasvaa jopa 20 miljardiin euroon vuoteen 2025 mennessä. Matkailuklusterin arvioidaan vuonna 2025 työllistävän 180 000 henkilöä.

”Yhdessä enemmän – Suomen matkailun kasvun ja uudistumisen tiekartta 2015–2025” luettavissa TEM:n verkkosivuilla osoitteessa www.tem.fi/matkailuntiekartta.

Lisätiedot:
elinkeinoministerin erityisavustaja Laura Manninen, p. 050 361 7511
teollisuusneuvos Severi Keinälä, TEM, p. 040 594 9944