Uutiset

Vapaavuori: Fortumin kaupan toteutuminen turvaa Fennovoiman ydinvoimahankkeen kotimaisuuden ja kasvattaa osaamispohjaa

Työ- ja elinkeinoministeriö
Tiedote

Fortum ilmoitti tänään osana isompaa kaupallista järjestelyä tekevänsä ehdollisesti myös merkittävän, maksimissaan 15 % sijoituksen Fennovoiman Hanhikivi I -ydinvoimahankkeeseen.

– Fortumin ilmoitus on merkittävä uutinen Fennovoiman ydinvoimahankkeelle. Toteutuessaan Fortumin tänään julkistama järjestely täyttää kirkkaasti valtioneuvoston Fennovoiman hankkeelta edellyttämän 60 prosentin kotimaisuusasteen ja käytännössä nostaa Fennovoiman kotimaisuusasteen alun perin tavoiteltuun 66 prosenttiin. On myös jo sinänsä positiivista, että Fortum suunnittelee näin isoa investointia kotimaiseen energiatuotantoon, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori sanoo.

Vapaavuori korostaa, että Fortumin mukaantulo Fennovoiman hankkeeseen tuo uuteen ydinvoimayhtiöön myös merkittävää ydinenergia-alan osaamista. Tämä on merkittävää jo sen takia, että säteilyturvakeskus STUK on edellyttänyt, että uutena ydinvoimayhtiönä Fennovoima kasvattaa organisaatiotaan ja kehittää osaamistaan.

– Fortumin vuosikymmenten kokemuksesta ja asiantuntemuksesta ydinvoimayhtiönä on suuri hyöty Fennovoiman hankkeelle. Ydinvoimalan rakentaminen on teknisesti vaativa, kallis, korkeaa turvallisuuskulttuuria edellyttävä ja pitkälle aikavälille sijoittuva hanke, jonka toteuttaminen vaatii yhtiöltä ja sen omistajilta sitoutumista, korkeaa osaamista ja vankkaa asiantuntemusta, Vapaavuori sanoo.

Valtioneuvosto linjasi periaatepäätöksen täydentämisen yhteydessä, että Fennovoiman hankkeelle voidaan myöntää rakentamislupa vain siinä tapauksessa, että vähintään 60 prosenttia voimaosakeyhtiön omistuksesta tulee EU-ETA -alueen sisäpuolelta. Eduskunnan talousvaliokunnan enemmistö tuki linjausta viime viikolla valmistuneessa mietinnössään.

Eduskunta tekee kuluvalla viikolla päätöksen periaatepäätöksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä.

Lisätiedot:
elinkeinoministerin erityisavustaja Laura Manninen, puh. 050 361 7511