Uutiset

Vapaavuori: Tulevan hallituksen sovittava heti vaalikauden sopeutustoimista

Tiedote 27.11.2014

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren mukaan tulevan hallituksen on heti vaalikauden alussa laadittava rehellinen arvio valtiontalouden sopeutustarpeesta ja tehtävä valtiontalouden tasapainottamisen kannalta olennaiset sopeutuspäätökset.

”Yritykset sopeutuvat aina vallitseviin olosuhteisiin ja suunnittelevat toimintaansa niiden mukaisesti. Pahinta myrkkyä investoinneille, kasvulle ja yrittäjyydelle onkin jatkuva epävarmuus”, Vapaavuori sanoo.

Vapaavuori muistuttaa, että kuluvalla hallituskaudella jo hallitusneuvottelujen talouslinjaukset viritettiin epärealististen kasvuodotusten varaan. Tämän seurauksena uusia ja aina uusia sopeutuspäätöksiä on jouduttu tekemään useammankin budjettineuvottelun ja kehysriihen yhteydessä. Käytännössä tämä on johtanut pysyvään epävarmuuteen markkinoilla, kun yleisesti on mielletty, että sopeuttaminen jatkuu, mutta sen tarkemmasta sisällöstä ei ole ollut tietoa.

”Korot ovat nyt ennätyksellisen alhaalla. Tästä huolimatta yritykset eivät uskalla investoida, sillä talouspolitiikasta on puuttunut riittävää ennakoitavuutta ja johdonmukaisuutta. Kukaan ei tee investointipäätöksiä puolen vuoden aikasyklillä, vaan näkymän on kannettava pidemmälle”, Vapaavuori sanoo.

Vapaavuori tarjoaa lääkkeeksi pitkällä aikavälillä taloutta korjaavien rakenteellisten uudistusten pikaista läpivientiä ja ennakoitavaa, johdonmukaista talouspolitiikkaa. Tämä edellyttää, että hallitus sitoutuu heti ohjelmaneuvotteluissaan yhteiseen talouslinjaan ja tekee ensimmäisen budjettinsa yhteydessä tarvittavat päätökset.

”Sopeutuspäätösten voimaantuloa on aina mahdollista jaksottaa pidemmälle ajalle, mutta ennakoitavuuden ja yritysten kasvuhalukkuuden lisäämiseksi pelin sääntöjen pitää olla tiedossa ennen kuin pilli soi”, Vapaavuori sanoo.

Elinkeinoministeri Vapaavuori puhui asiasta tänään Kauppakamari Forumissa Finlandia-talolla.

Lisätietoja: Erityisavustaja Laura Manninen p. 050 36 17 511