Blogi

Luottoluokituksen putoaminen vakava, vaikkakin odotettu takaisku

Standard & Poor’sin eilinen päätös pudottaa Suomen luottoluokitusta päättää yhden aikakauden maamme taloushistoriassa. Emme enää kuulu siihen parhaiden maiden joukkoon, johon olemme varsin pitkään tottuneet kuulumaan.

Luottoluokituksen lasku ei välttämättä juurikaan vaikuta elämäämme. Käytännön vaikutukset ovat varsinkin lyhyellä aikavälillä vähäiset. Tasonlaskumme symbolinen merkitys on kuitenkin suuri. Kyse on luottamuksesta kykyymme hoitaa talouttamme. Kyse on uskottavuudestamme. Nämä eivät enää ole parhaalla tasolla.

Tämänkaltaisten muutosten tapahtuessa oletetaan yleensä jotain dramaattista tapahtuneen. Useimmiten ongelmat ovat kuitenkin eläneet omaa elämäänsä jo jonkin aikaa. Niin meidänkin tapauksessamme.

Kyse ei ole heikentyneestä kasvunäkymästä sinänsä, varsinkaan kun kasvunäkymämme ovat olleet heikkoja jo pitkään, vaan vakavammista rakenteellisista ongelmista. Itse asiassa emme olisi kylmien talousfaktojen perusteella enää pitkään aikaan ansainneet korkeinta luottoluokitusta. Hyvä historiamme, hyvä historiallinen päätöksentekokykymme on kuitenkin pitänyt meidät oikeata tasoamme korkeammalla jakkaralla. Mutta ei siis enää.

Kyse on vakavasta, vaikkakin odotetusta takaiskusta.

Olen jo pari vuotta vuoroin varoitellut, vuoroin ennustanut, että näin tulee käymään. Kun näin nyt kävi, voi jopa sanoa, että hyvä niin. Olemme eläneet kolmen A:n harhassa aivan liian pitkään ilman, että taloutemme heikkoa tilaa on otettu riittävän tosissaan.

Valtiontaloiden sopeuttamistoimemme eivät ole olleet riittäviä, koko ajan on tehty vähän liian vähän ja vähän liian myöhään. Ja pahimmillaan vielä perään on vesitetty tai ”kompensoitu” näitä välttämättömiä päätöksiä. Rakennepoliittinen ohjelma on sinänsä ollut uskottava, mutta sen toteutus on tökkinyt liian monessa kohdassa. Uuden kasvun edellytysten luomisen kriittisyyttä ei ole riittävän syvällisesti mielletty.

Itse asiassa voi olla, että tarvitsimme juuri tällaisen kylmän suihkun.

Pahinta mitä nyt voisi tapahtua on, että vähättelisimme asiaa ja jatkaisimmekin elämäämme entiseen malliin. Tavoitteemme ei jatkossakaan voi olla mikään muu kuin kuulua ehdottomaan kärkikaartiin.

Huipulle on kuitenkin vaikeampi nousta kuin sieltä pudota. Tarvitsemme nyt jämäkämpää otetta noustaksemme taas eturiviin, kuin mitä vielä hetki sitten olisimme tarvinneet vain asemamme säilyttääksemme.

Lähipäivät ja -viikot osoittavat millä asenteella Suomi asiaan suhtautuu.