Blogi

Vapaavuori Vacon-kaupasta: osoitus suomalaisen cleantech-osaamisen huipputasosta

Tanskalainen perheyritys Danfoss on tehnyt ostotarjouksen kaikista Vacon Oyj:n osakkeista. Vaconin hallitus on päättänyt yksimielisesti suositella osakkeenomistajille sen hyväksymistä. Kaupan arvo on yli miljardi euroa.

– Julkistettua yrityskauppaa on syytä pitää osoituksena suomalaisen cleantech-osaamisen huipputasosta. Uskon, että pohjoismaiset voimat yhdistettynä pystyvät rakentamaan laadun ohella myös tarpeellista volyymiä, jolla voidaan tavoitella globaalia johtajuutta alalla, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori sanoo 12.9.2014.

Vaasalainen Vacon on yksi Suomen suurimpia cleantech-yrityksiä. Vacon Oyj valmistaa taajuusmuuttajia, joilla säädetään portaattomasti sähkömoottorin pyörimisnopeutta. Yritys työllistää Suomessa noin 730 henkeä ja maailmanlaajuisesti noin 1600 henkeä.

– Vaconin osaaminen on Suomessa syntynyt ja täällä kehittynyt. On syytä uskoa, että tästä osaamisesta jalostuu tulevaisuudessa osana suurempaa pohjoismaista konsernia menestyksekästä liiketoimintaa ja kestäviä työpaikkoja, Vapaavuori painottaa.

Ostotarjouksen taustalla on Danfossin pyrkimys kannattavan kasvun luomiseen. Danfoss työllistää nykyisellään 22 500 henkilöä yli 100:ssa eri maassa. Danfoss ja Vacon ovat tällä hetkellä merkittäviä toimijoita taajuusmuuttajaliiketoiminnassa. Suomella on globaalin taajuusmuuttajia koskevan liiketoiminnan keskuspaikkana erityisen merkittävä rooli. Danfoss on ilmoittanut pitävänsä Suomea yhtenä tulevista huippuyksiköistään.

Globaalin cleantech-markkinan suuruus oli vuonna 2012 noin 1 600 miljardia euroa ja markkina kasvaa vuosittain keskimäärin noin 7-8 prosenttia.

Vaconin pörssitiedote ostotarjouksesta: www.vacon.com/fi-FI/Global-News/Danfoss-ja-Vacon-aikovat-yhdistaa-voimansa-taajuusmuuttajaliiketoiminnassa/

Lisätiedot:
elinkeinoministerin erityisavustaja Laura Manninen, p. 050 361 7511