Blogi

Suomen valtio ja Meyer Werft ostavat Turun telakan

Työ- ja elinkeinoministeriö
Tiedote

Suomen valtio ja saksalainen laivanrakennusyhtiö Meyer Werft ovat allekirjoittaneet sopimuksen korealaisen STX Finland Oy:n emoyhtiön STX Europen kanssa koko STX Finland Oy:n osakekannan ostamisesta.

Kauppahinta ei ole julkinen, mutta yhtiön (STX Finland Oy) tällä hetkellä heikohko taloudellinen tilanne heijastui arvonmääritykseen ja sitä kautta myös kauppahintaan.

Meyer tulee olemaan teollinen enemmistöomistaja, joka kantaa 70 prosentin omistuksellaan päävastuun telakan toiminnasta ja sen kehittämisestä. Suomen valtion omistusosuus yhtiöstä on Teollisuussijoituksen kautta 30 prosenttia.

Ostajaosapuolet ovat sitoutuneet pääomittamaan uutta telakkayhtiötä välittömästi merkittävällä summalla, joka muodostaa vahvan pohjan toiminnan kehittämiselle.

Teollisuussijoitus on valmistellut sijoituspäätöstään normaalissa menettelyssä ja normaalien sijoituskriteerien pohjalta. Koska Teollisuussijoitus on osallistumassa järjestelyyn vähemmistösijoittajana yksityisen vahvan toimijan kanssa, järjestely on markkinaehtoinen ja hyväksyttävissä Teollisuussijoituksen normaalin sijoituspolitiikan puitteissa. Sijoitus mahdollistaa myös myöhemmän irtautumisen.

– Olen erittäin tyytyväinen, että pitkä prosessi on saamassa tyylikkään ratkaisun. Mukaan saatiin alalla arvostettu ja laivanrakennuksessa pitkät perinteet omaava teollinen partneri, joka tuo nyt oman asiantuntemuksensa Turun telakan kehittämiseen, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori sanoo.

Turun telakan tilauskantaan saadaan myös jatkuvuutta, sillä Tui Cruises -varustamo on ilmoittanut tilaavansa kaksi uutta TUI-luokan risteilyalusta Turun telakalta.

Uusien tilausten arvo kohoaa lähes miljardiin euroon, mikä merkitsee työllisyysvaikutukseltaan suoraan noin 12 000 henkilötyövuotta. Alukset toimitetaan kevätkaudella vuosina 2016 ja 2017. Valtio valmistautuu osallistumaan uuden telakkayhtiön kehittämiseen myöntämällä kahdelle uudelle TUI-alukselle laivanrakennuksen innovaatiotukea yhteensä 10 miljoonaa euroa.

– Yhteistyö valtion ja Meyerin välillä sekä uudet risteilijätilaukset osoittavat, että Turussa oleva osaaminen ja alihankkijaverkosto kiinnostavat kansainvälisesti. Nyt aikaansaatu ratkaisu auttaa edelleen kehittämään toimintaa, jolla on Suomessa historialliset perinteet ja ainutlaatuista osaamista, ministeri Vapaavuori sanoo.

Lopullinen omistajanvaihdos ja uuden telakkayhtiön toiminnan käynnistäminen edellyttävät vielä Saksan kilpailuviranomaisen hyväksyntää yrityskaupalle sekä kaupallisten pankkien taholta lopullisia päätöksiä rakennusaikaisesta rahoituksesta.

Lisätietoja:
Elinkeinoministerin erityisavustaja Laura Manninen, puh. 029 506 3533